2020 is het jaar van corona geworden. Daar valt weinig goeds over te zeggen, maar de crisis had wel een positief neveneffect: er werd een stuk minder CO2 uitgestoten.
Naar verwachting komt de totale uitstoot dit jaar 7 procent lager uit dan vorig jaar.
Goed nieuws – maar niet goed genoeg.
We zijn namelijk nog steeds op weg naar een temperatuurstijging van 3,2 graden, concludeert het VN-Milieuprogramma in zijn jaarlijkse klimaatrapport.
En dat terwijl in 2015 196 landen het Parijs-akkoord ondertekenden en zich daarmee verplichtten de opwarming van de aarde onder de 2 graden – of nog beter 1,5 graden – te houden om de ergste gevolgen te voorkomen.
Daarvoor moet de mondiale CO2-uitstoot volgens de VN afnemen met 7,6 procent per jaar. Dus zelfs met het corona-effect schieten we tekort.
Op dit moment stoten we wereldwijd 59 gigaton broeikasgassen per jaar uit. Dat moet omlaag naar 25 gigaton in 2030.
We zijn mogelijk op weg naar het ergste scenario
2020 lijkt het een-na-warmste jaar ooit gemeten te worden. Dat is onder andere te merken aan het toenemende aantal extreme weersomstandigheden.
Tegelijk benadrukken meerdere onderzoekers dat we heel dicht bij een aantal tipping points zijn, waarbij de hoge temperaturen voor een domino-effect zorgen dat moeilijk is te stoppen.
Zo heeft de hogere temperatuur mogelijk tot gevolg dat er meer organisch materiaal uit de bovenste bodemlaag wordt omgezet in CO2, dat in de atmosfeer terechtkomt.
En hoe meer ijs er smelt op de Noordpool, hoe minder zonlicht er wordt weerkaatst. Dat warmt het zeewater op, waardoor er meer ijs smelt, enzovoort.