Delen van Spanje en Portugal zuchten onder de ergste droogte in de afgelopen 1200 jaar, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
De hittegolf is het gevolg van veranderingen in het hogedrukgebied boven de Azoren. Deze worden veroorzaakt door klimaatverandering. Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft enorme invloed op het weer in West-Europa.
De wetenschappers die het rapport hebben opgesteld, wijzen erop dat het hogedrukgebied boven de Azoren in de vorige eeuw drastisch is veranderd. In feite zijn de huidige klimaatveranderingen de meest spectaculaire van het afgelopen millennium.
Klimaatmodellen uit het verleden tonen de toekomst
Wetenschappers gebruikten simulaties om de klimaatveranderingen in de afgelopen 1200 jaar boven de Noord-Atlantische Oceaan te bestuderen.
Hieruit bleek dat het hogedrukgebied iets meer dan 200 jaar geleden begon uit te dijen.
Dit kwam doordat de industrialisatie in het Westen leidde tot meer CO2-uitstoot en een versterking van het broeikaseffect.
In de 20e eeuw werd het hogedrukgebied nog veel groter door de opwarming van de aarde.
Om hun modellen te testen zochten de onderzoekers in stalagmieten op de Azoren naar informatie over neerslaghoeveelheden door de eeuwen heen.
Uit de monsters bleek dat de winters in het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied droger zijn geworden door de groei van het hogedrukgebied.
De hoeveelheid neerslag zou tegen het einde van deze eeuw met nog eens 10 tot 20 procent kunnen dalen, waardoor de landbouw in Spanje en Portugal de meest kwetsbare van Europa wordt.
De hoge druk boven de Azoren fungeert als een soort poortwachter voor de neerslag in Europa, waardoor de zomermaanden warm en droog zijn in Portugal en Spanje.
Tijdens de koele wintermaanden stijgt het hogedrukgebied op, wat grote hoeveelheden regen veroorzaakt.