Droogte Spanje hittegolf klimaatverandering

Spanje en Portugal kampen met ergste droogte in 1200 jaar

Klimaatverandering als gevolg van broeikasgassen bedreigt de wijn- en olijfoogst in Spanje en Portugal. De landen kampen met de ergste droogte sinds 850. En het wordt alleen maar erger.

Delen van Spanje en Portugal zuchten onder de ergste droogte in de afgelopen 1200 jaar, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De hittegolf is het gevolg van veranderingen in het hogedrukgebied boven de Azoren. Deze worden veroorzaakt door klimaatverandering. Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft enorme invloed op het weer in West-Europa.

De wetenschappers die het rapport hebben opgesteld, wijzen erop dat het hogedrukgebied boven de Azoren in de vorige eeuw drastisch is veranderd. In feite zijn de huidige klimaatveranderingen de meest spectaculaire van het afgelopen millennium.

Klimaatmodellen uit het verleden tonen de toekomst

Wetenschappers gebruikten simulaties om de klimaatveranderingen in de afgelopen 1200 jaar boven de Noord-Atlantische Oceaan te bestuderen.

Hieruit bleek dat het hogedrukgebied iets meer dan 200 jaar geleden begon uit te dijen.

Dit kwam doordat de industrialisatie in het Westen leidde tot meer CO2-uitstoot en een versterking van het broeikaseffect.

In de 20e eeuw werd het hogedrukgebied nog veel groter door de opwarming van de aarde.

Om hun modellen te testen zochten de onderzoekers in stalagmieten op de Azoren naar informatie over neerslaghoeveelheden door de eeuwen heen.

Uit de monsters bleek dat de winters in het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied droger zijn geworden door de groei van het hogedrukgebied.

De hoeveelheid neerslag zou tegen het einde van deze eeuw met nog eens 10 tot 20 procent kunnen dalen, waardoor de landbouw in Spanje en Portugal de meest kwetsbare van Europa wordt.

De hoge druk boven de Azoren fungeert als een soort poortwachter voor de neerslag in Europa, waardoor de zomermaanden warm en droog zijn in Portugal en Spanje.

Tijdens de koele wintermaanden stijgt het hogedrukgebied op, wat grote hoeveelheden regen veroorzaakt.

Droge winter treft de oogst

Winterse neerslag is belangrijk voor de landbouw, maar in de tweede helft van de 20e eeuw is de hoeveelheid sterk afgenomen. Het hogedruksysteem bij de Azoren blokkeert het natte weer.

Deze verandering in hoge druk zorgt in het zuiden voor droge winters, terwijl onder andere Groot-Brittannië en Scandinavië gebukt gaan onder hevige neerslag.

Het rapport voorspelt dat de druiventeelt op het Iberisch schiereiland tegen 2050 met een kwart zal zijn gedaald als gevolg van ernstige watertekorten.

Daarnaast denken wetenschappers dat de productie van olijven in Zuid-Spanje tegen 2100 met 30 procent zal zijn gedaald en dat de tomaten- en sinaasappelteelt ook flink zullen worden getroffen.

Sommige wijnboeren proberen de gevolgen van de extreme droogte al te ondervangen door hun wijngaarden naar grotere hoogte te verplaatsen en te experimenteren met hittebestendige druivensoorten.

Het rapport wijst klimaatverandering aan als oorzaak van de droogte, maar niet alleen de landbouw wordt getroffen. De extreme droogte schrikt ook toeristen af die op zoek zijn naar lekker weer.