De afgelopen 20 jaar is de aarde vergroend. Bosaanplant en nieuwe landbouwgrond hebben de vegetatie fors doen toenemen, waardoor er sinds de millenniumwisseling 5 procent meer groen op de wereldkaart staat.
Dat is een gebied ter grootte van het hele Amazoneregenwoud.
Noordelijk halfrond heeft meeste nieuwe bos
Het hoopgevende overzicht is gemaakt door onderzoekers die data hebben bestudeerd van de satellieten Terra en Aqua van NASA.
Met behulp van zogeheten spectroradiometers met de naam MODIS hebben ze de aarde de afgelopen twee decennia gescand op vegetatie door iedere dag beelden te maken van de hele wereldbol.

Hoe groen is het geworden?
Terwijl de regenwouden in Zuid-Amerika en zuidelijk Afrika inkrimpen, wordt het ten noorden van de evenaar groener. China en India kregen er de laatste 20 jaar het meeste groen bij.
De kleurenschaal geeft aan hoeveel de groene gebieden sinds 2000 zijn gegroeid.
Verrassend genoeg hebben de twee landen met het grootste inwonertal, China en India, het meest bijgedragen aan een groenere aarde. Beide landen kregen er landbouwgrond en bos bij.
Vooral China heeft grote bebossingsprojecten uitgevoerd, waardoor nu bijna 22 procent van het grote land met bos is bedekt.

Dankzij grote bebossingsprojecten is op dit moment 22 procent van het grondgebied van China met bos bedekt.
Volgens de onderzoekers moet de groeiende vegetatie worden meegenomen in de klimaatmodellen, omdat ze veel CO2 opslaan die anders in de atmosfeer terecht zou komen en het broeikaseffect zou verhogen.