Opwarming van de aarde: Heftige kettingreactie dreigt
Als het warmer wordt, smelt het ijs en stijgt de zeespiegel. Daardoor kan de geologische balans van de aarde verschuiven, wat leidt tot een kettingreactie van vulkanische hyperactiviteit, enorme methaanexplosies en aardbeving na aardbeving.

In juli 2014 ontstond er opeens een reusachtige krater op het Jamal-schiereiland in het noordwesten van Siberië. Binnen een paar weken werden er op de Siberische toendra nog twee van zulke gaten ontdekt.
De kraters met een doorsnee van 80 meter leidden tot allerlei theorieën over bijvoorbeeld meteorietinslagen en wapentests.
Uit nader geologisch onderzoek bleek echter dat de kraters niet waren ontstaan doordat een voorwerp met grote kracht in het verlaten gebied was neergekomen: de gaten waren het gevolg van enorme gasexplosies onder het aardoppervlak.
Gasbommen in het ijs
Als de permafrost in Siberië, Canada en Alaska door de opwarming van de aarde smelt, smelten tegelijkertijd grote bellen van het broeikasgas methaan, die in de bodem zitten.
Het volume van gasvormig methaan is 164 keer zo groot als dat van ijsvormig methaan. Daardoor stijgt de druk in de bodem explosief als het methaan smelt. Uiteindelijk zullen de ondergrondse gasbommen ontploffen, waardoor grote kraters ontstaan.
Lees ook: 10 verrassende gevolgen van de opwarming van de aarde
Onderzoekers vermoeden dat er in het hele Noordpoolgebied vergelijkbare kraters zullen ontstaan naarmate de aarde opwarmt. Maar deze gaten zijn slechts een voorbode van de enorme keten aan consequenties die de opwarming met zich mee zal brengen.
Gassen houden warmte van de aarde vast
De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door een verhoogde concentratie broeikasgassen zoals methaan en CO2 in de atmosfeer.
De gassen zenden een deel van de warmtestraling van de aarde terug naar de onderste lagen van de atmosfeer voordat de warmte ontsnapt, de ruimte in. Zonder die isolatie zou het 30 °C kouder zijn op aarde – maar als de atmosfeer te veel broeikasgassen bevat, stijgt de temperatuur op aarde.