Onderzoekers willen Noordpool weer bevriezen met waterpompen
Onderzoekers hebben een plan bedacht om het gevaarlijke smelten van het ijs op de Noordpool tegen te gaan: 10 miljoen pompen moeten water over de ijskap laten stromen om die dikker te maken.

Ook ijsberen lijden onder het smeltende ijs op de Noordpool.
De hoeveelheid ijs moet terug naar het niveau van zo’n 15 jaar geleden.
Zo luidt het ambitieuze doel van een al even ambitieus project.
De bedenkers van het project zijn een groep onderzoekers van de Arizona State University in de VS. Ze hebben een (relatief) eenvoudige oplossing bedacht voor het probleem dat het ijs op de Noordpool razendsnel smelt.
10 miljoen waterpompen
Volgens de onderzoekers is er 500 miljard dollar nodig om de situatie onder controle te brengen.
Met dit geld moeten 10 miljoen pompen op windenergie worden gemaakt, die water van onder het ijs naar de oppervlakte brengen. Daar bevriest het, waardoor de ijskap dikker wordt.
Er zal 100 miljoen ton staal worden gebruikt voor de pompen, en de productie ervan duurt ongeveer 10 jaar. De vele pompen moeten over 10 procent van de Noordpool worden verspreid.
IJs wordt een meter dikker
Volgens een van de onderzoekers, Steven Desch, kan op die manier een meter extra ijs worden toegevoegd aan de ijskap op de Noordpool – die zelden dikker is dan 2 à 3 meter.
Dikker ijs betekent langduriger ijs.
‘Op dit moment is onze enige strategie te roepen dat mensen moeten stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen. Dat is ook een goed idee, maar we moeten veel meer doen als we het smelten van het ijs op de Noordpool willen stoppen,’ aldus Densch in The Guardian.
Het plan is nog niet gefinancierd en moet niet worden beschouwd als de definitieve oplossing voor de situatie – maar eerder als een concrete bijdrage aan het debat.