Een van de belangrijkste begrippen van de klimaatwetenschap is een hot item geworden. Onderzoekers proberen er al jaren achter te komen hoe groot de zogeheten klimaatsensitiviteit van de aarde precies is.
De klimaatsensitiviteit is een manier om de gevoeligheid van de atmosfeer voor het toenemende CO2-gehalte te beschrijven. Hoe groter de sensitiviteit, hoe meer de temperatuur stijgt per extra eenheid CO2 in de atmosfeer.
Nu heeft een team van 25 wetenschappers van over de hele wereld een onderzoek gepubliceerd, waarin ze de conclusie trekken dat die gevoeligheid geringer is dan tot nu toe aangenomen.
Maximale temperatuurstijging is kleiner
Als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer toeneemt, stijgt de temperatuur doordat het gas als een deken over de aarde ligt en voorkomt dat warmte naar de ruimte ontsnapt. Dat is kort door de bocht het broeikaseffect, maar in de praktijk ligt het natuurlijk ingewikkelder.
Het Noordpoolgebied reflecteert zonlicht. Wolken kunnen warmte zowel vasthouden als tegenhouden, net als stof in de atmosfeer. Bossen binden CO2 als ze groeien, maar ze sterven ook af als de temperatuur stijgt. De zeeën binden CO2, maar daar is een grens aan.