Groene hamburgers zijn beter dan busreizen
De belangrijkste conclusie van de studie is dat plantaardige eiwitproducten verreweg de beste investering zijn in termen van CO2-besparingen in vergelijking met de kosten van de groene transitie.
Concreet stelden de voedselanalisten vast dat een investering van 1 biljoen dollar of euro het milieu 4,4 gigaton broeikasgassen kan besparen.
Dat is drie keer zoveel als de klimaatvriendelijke investeringen van de cementindustrie voor hetzelfde bedrag, en 22 respectievelijk 11 keer zoveel als de groene transformatie van luchtvaart en wegvervoer.
Met andere woorden, je vegetarische hamburgers besparen veel meer op de klimaatrekening dan het vervangen van vliegreizen door busvervoer.
11 procent van broeikasgassen af
De wereldwijde voedselproductie is goed voor circa 26 procent van de huidige broeikasgassen, waarvan alleen al de veeteelt 15 procent voor zijn rekening neemt.
Vorig jaar deed BCG een voorspelling voor 2025 – dan zal plantaardig eiwit volgens de analisten 11 procent van onze totale eiwitinname uitmaken.
Als deze schatting stand houdt, kunnen we in 2035 wel 0,85 gigaton broeikasgassen hebben bespaard, wat neerkomt op 95 procent van alle vliegtuigen die tegen die tijd geen CO2 meer uitstoten.
Maar als we morgen onze vleesconsumptie vervangen door een plantaardig dieet, zouden we met de huidige technologieën in 2030 de eerder genoemde 6,1 gigaton aan klimaatbesparing kunnen bereiken.
De VN verwacht dat we in nog geen 10 jaar tijd zo’n 55 gigaton broeikasgassen zullen uitstoten, waarvan we 11 procent kunnen afschaven met een volledig groen bord.
Veel mensen stappen over voor het klimaat
BCG vroeg vegans en vleeseters naar hun eetgewoonten, en 31 procent van de vegans noemde de klimaatbedreiging als voornaamste reden om vlees te vervangen door groene alternatieven.
Gezondheid wordt ook als een belangrijke factor naar voren gebracht, want 75 procent van de ondervraagde vegans denkt gezonder te eten door vlees te vermijden.
Volgens BCG werd er in 2019 circa 1 miljard euro geïnvesteerd in plantaardige voedingsmiddelen. Het onderzoeksbureau wijst er echter op dat de voedingsindustrie als geheel veel minder geld in groene alternatieven steekt dan andere industrieën – al valt er nog zo veel te winnen.
BGC stelt in zijn rapport dat de voedselrevolutie begint met de verschuiving in eetgewoonten van de consument.