Shutterstock

Nieuwe technologie zet CO2 om in diamanten

Amerikaans bedrijf maakt diamanten van CO2 in de lucht. Dat is goed klimaatnieuws voor de grote vervuilende juwelenindustrie.

Diamanten zijn voor altijd, en dat is goed nieuws voor het klimaat.

De edelstenen zijn namelijk gemaakt van koolstof – de bouwsteen van CO2. Hoe meer koolstof wordt gebonden in diamanten, hoe minder er rondzweeft in de atmosfeer en bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Een groep Amerikanen heeft nu een bedrijf opgezet rond dat idee: Aether verkoopt sieraden met diamanten die gemaakt zijn van CO2 dat uit de lucht is gehaald.

Elke karaat verwijdert twee jaar vervuiling

Aether lost het vervuilingsprobleem op door koolstof rechtstreeks uit de atmosfeer te halen.

Voor elke karaat – dat is 200 milligram – binden de kunstdiamanten circa 20 ton CO2 uit de atmosfeer, aldus Aether. Dat is ruim twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan in een jaar uitstoot.

In de praktijk koopt het bedrijf CO2 van een fabriek in Zwitserland die een speciaal filter heeft ontwikkeld om kooldioxide op te vangen.

Bekijk een video van de Zwitserse CO2-vanger

Copyright: Climeworks

Wanneer het moleculenmembraan van het filter verzadigd is, wordt het verhit en geeft het het opgevangen CO2 af. Dat wordt omgezet in koolwaterstofgas, dat optimaal is voor de diamantproductie.

Ten slotte wordt het gas in een zogeheten CVD-reactor geleid, waar een hoge temperatuur en een chemische reactie de vaste koolstof afscheiden en de kostbare mineralen doen groeien.

Het proces duurt 2-3 weken en werkt op groene stroom, waardoor de edelstenen meer CO2 vastleggen dan ze uitstoten, aldus Aether.

Sieradenindustrie is grote vervuiler

Kunstdiamanten zijn niet nieuw. Al in de jaren 1950 leerden onderzoekers de extreme omstandigheden in de aardmantel, waar natuurlijke diamanten ontstaan, na te bootsen.

Door verpulverde koolstof onder hoge druk en extreme hitte door een reactorkamer te laten lopen, ontstaan kunstdiamanten die chemisch vergelijkbaar zijn met natuurlijke diamanten.

Het probleem met de chemische kopieën is dat de koolstof ergens vandaan moet komen. In de praktijk is het vaak afkomstig van fossiele brandstoffen, die eerst uit de grond moeten worden gehaald. Dat is dus niet erg klimaatvriendelijk.

De traditionele sieradenindustrie stoot naar schatting zeker 12 miljoen ton CO2 per jaar uit.

Diamantmijnen alleen al zijn goed voor meer dan 7 miljoen ton CO2 – het equivalent van 1,5 miljoen personenauto’s.

De mijnen hebben ook allerlei andere negatieve gevolgen. Zo verbruiken ze elk jaar een hoeveelheid water waarmee de bevolking van Kenia 5 maanden toe kan.

Ben je nieuwsgierig wat jouw CO2-voetafdruk is? Kom erachter met onze CO2-calculator!