Shutterstock

Nieuwe airco: De muren zuigen de warmte zo uit je lijf

Airconditioning is een van de snelst groeiende bronnen van broeikasgassen. Maar nu hebben wetenschappers een nieuw systeem ontwikkeld dat gebruikmaakt van stralingskoeling en 50 procent minder stroom verbruikt.

Een team onderzoekers van o.a. Princeton en Berkeley heeft een nieuw koelsysteem ontwikkeld dat veel klimaatvriendelijker is dan gewone airconditioning.

De installatie bestaat uit buizen met koud water die in muren worden ingebouwd achter een luchtdicht, waterafstotend membraan. Als er mensen binnenkomen, stroomt de warmtestraling van hun lichaam automatisch naar de koude buizen.

De warmtestraling gaat door het membraan zonder dat er condens ontstaat en wordt geabsorbeerd door het koude water in de buizen, dat het uit de ruimte afvoert.

Buizen met koud water trekken lichaamswarmte naar de muren toe en creëren zo een koelend effect.

© Lea Ruefenacht / Singapore ETH-Centre

Stralingskoeling is volgens wetenschappers veel klimaatvriendelijker dan gewone airconditioning, waarbij meestal de lucht zelf wordt gekoeld en ontvochtigd – een proces dat energie vreet.

De nieuwe installatie kan toe met de helft van het stroomverbruik van een gewone airco-installatie.

Bovendien worden er in de nieuwe uitvinding geen HFK’s gebruikt als koelmiddel zoals in traditionele koelinstallaties. HFK’s dragen 1300 keer zo veel bij aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde als CO2.

Airconditioning is op dit moment een van de snelst groeiende bronnen van broeikasgassen.

De koelinstallatie, The Cold Tube, werd opgesteld in een buitenpaviljoen in Singapore om het systeem te testen bij 30 °C. Ondanks de klamme hitte ervoeren de proefpersonen het binnenklimaat als zeer aangenaam.

© Lea Ruefenacht / Singapore ETH-Centre

Stralingswarmte zorgt voor balans in temperatuur

Het prototype van de airco zoekt een natuurlijke balans door altijd te zorgen voor een tekort aan warmte in de muren, waar de lichaamswarmte dan heen stroomt.

Alle stoffen met een temperatuur boven het absolute nulpunt hebben thermische energie of warmte-energie. Kort door de bocht gezegd zijn dat bewegende deeltjes.

Warmte ontsnapt telkens aan deze stoffen in de vorm van warmtestraling, die zich in het onzichtbare infraroodspectrum bevindt. Daardoor kunnen infraroodcamera’s mensen of dieren vastleggen, ook al is het donker.

Als de warmtestraling de stof verlaat, gaan de infrarode fotonen net zo lang door tot ze op een deeltje van een andere stof stuiten, die de bewegingsenergie absorbeert en omzet in warmte.

Zo wordt de temperatuur in een omgeving met verschillende stoffen altijd beïnvloed door constante uitwisseling, tot er een balanspunt is bereikt.