Shutterstock

Nieuw rapport: in 2050 worden diverse miljoenensteden bedreigd door overstroming

De wetenschappers hebben een nauwkeuriger methode ontdekt om te voorspellen welk effect de stijgende waterstand op kusten overal ter wereld zal hebben. De nieuwe gegevens laten zien dat diverse miljoenensteden op een ernstige dreiging kunnen rekenen. En dat binnen 30 jaar circa 300 miljoen mensen hiervan de dupe kunnen zijn.

De wetenschappers weten al lang dat de klimaatverandering tot stijgende waterstanden kan leiden en consequenties kan hebben voor mensen die aan de kust wonen.

Hoe groot die consequenties precies zijn, is nu vastgesteld in een nieuw rapport van de organisatie Climate Central.

Met behulp van een meettechniek met laser, lidar, konden de wetenschappers nauwkeurig berekenen hoe ver de kusten boven de zee uitsteken.

De resultaten laten zien dat eerdere berekeningen niet kloppen en dat de stijgende waterstand veel grotere gevolgen zal hebben dan tot nu toe werd aangenomen.

Diverse miljoenensteden kunnen onder water komen te staan

Volgens de nieuwe berekeningen bestaat het risico dat miljoenensteden als Shanghai, Bangkok, Mumbai, Dhaka en Londen in 2050 door enorme overstromingen worden getroffen, terwijl heel Nederland en Vietnam onder water kunnen komen te staan.

Dit betekent dat binnen 30 jaar ongeveer 300 miljoen mensen zich in het risicogebied van overstromingen kunnen bevinden.

Terwijl de nieuwe berekeningen zijn gebaseerd op de zeer nauwkeurige lidar-technologie, zijn eerdere berekeningen gemaakt met behulp van radartechnologie, waarbij het moeilijk kan zijn om land van bijvoorbeeld bomen en gebouwen te onderscheiden.

Kusten met veel hoge gebouwen of dichtbevolkte gebieden zijn daardoor hoger gemeten dan ze in werkelijkheid zijn en dat hoogteverschil kan oplopen tot maar liefst 2,5 meter.

Scroll naar beneden en bekijk onze galerie met een aantal van de gebieden die het zwaarst zullen worden getroffen.

Je kunt ook de volledige wereldkaart van Climate Centrals hier bekijken. Let op: bij deze berekeningen is geen rekening gehouden met beschermende maatregelen zoals waterkeringen.

EERDERE BEREKENINGEN: Bangkok, Thailand in 2050

Volgens de eerdere berekeningen woonde ongeveer één procent van de Thailandse bevolking in een risicogebied voor overstroming.

NIEUWE BEREKENINGEN: Bangkok, Thailand in 2050

Dit percentage is nu gestegen naar 10 procent, omdat de hoofdstad Bangkok en de daaromheen liggende gebieden over 30 jaar onder water kunnen staan.

EERDERE BEREKENINGEN: Ho Chi Minh, Vietnam in 2050

Grote gebieden van Vietnam bevonden zich ook in de eerdere berekeningen al in het risicogebied voor overstroming. De grootste stad van het land, Ho Chi Minh, lag echter net buiten de gevarenzone.

NIEUWE BEREKENINGEN: Ho Chi Minh, Vietnam in 2050

In de nieuwe berekeningen kunnen Ho Chi Minh en het hele zuiden van het land onder water komen te staan als het hoog water is. Dit betekent dat 20 miljoen mensen de dupe kunnen worden van overstromingen.

EERDERE BEREKENINGEN: Shanghai, China in 2050

Ook in de eerdere berekeningen bestond er in een van de belangrijkste handelssteden van China, Shanghai, het gevaar voor overstromingen.

NIEUWE BEREKENINGEN: Shanghai, China in 2050

Nu wordt de stad ernstig bedreigd door overstromingen en datzelfde geldt voor meerdere steden in dezelfde regio.

EERDERE BEREKENINGEN: Dhaka, Bangladesh in 2050

De hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, leek in de eerdere berekeningen verschoond van overstromingen.

NIEUWE BEREKENINGEN: Dhaka, Bangladesh in 2050

Nu riskeren gedeeltes van Dhaka en diverse gebieden rondom de stad om onder water te komen staan.

EERDERE BEREKENINGEN: Mumbai, India in 2050

Het financiële centrum van India, Mumbai, was eerder niet in gevaar voor grote overstromingen.

NIEUWE BEREKENINGEN: Mumbai, India in 2050

De nieuwe berekeningen tonen nu aan dat de hele stad bij hoog water onder water komt te staan.

EERDERE BEREKENINGEN: Londen, Groot-Brittannië in 2050

Het is al langer bekend dat de Engelse rivier de Thames rond de oevers van de rivier overstromingen kan veroorzaken.

NIEUWE BEREKENINGEN: Londen, Groot-Brittannië in 2050

In de nieuwe berekeningen kunnen de overstromingen de hoofdstad Londen bereiken, waardoor meerdere wijken last kunnen krijgen van wateroverlast.