NASA

Nieuw plan: sneeuwkanonnen moeten Zuidpoolijs beschermen

8 biljoen ton kunstsneeuw die over tien jaar wordt verspreid over een gebied groter dan Nederland. Dat is in het kort het idee achter een nieuw reddingsplan dat moet voorkomen dat het zee-ijs in West-Antarctica instort.

Het zee-ijs bij de kust van Antarctica is instabiel, en dat kan wereldwijd gevolgen krijgen. Als het zee-ijs verdwijnt, lopen de grote gletsjers sneller leeg in zee en zal het ijs sneller smelten. Daardoor stijgt op veel plaatsen de zeespiegel.

De laatste jaren zijn drastische maatregelen voorgesteld om het zee-ijs te stabiliseren, bijvoorbeeld kunstmatige eilanden of onderzeese muren die warme zeestromingen bij het ijs weghouden.

Onderzoekers van het Duitse Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung hebben nu een nieuw idee: sneeuwkanonnen.

© shutterstock

Kanonnen moeten 8 biljoen ton sneeuw verspreiden

De wetenschappers voerden computersimulaties uit, die laten zien dat het ijs gestabiliseerd kan worden als het gebied waar gletsjers in zee stromen versterkt wordt met kunstsneeuw.

De sneeuwkanonnen moeten in tien jaar zeker 8 biljoen ton sneeuw deponeren in een gebied van 52.000 km2 (Nederland is iets kleiner dan 42.000 km2).

8 biljoen ton kunstsneeuw moet er volgens Duitse wetenschappers over het zee-ijs bij de Zuidpool om het te stabiliseren.

12.000 windmolens moeten het water aanvoeren

Het is nogal een onderneming. Eerst moet het zeewater waar de sneeuw van gemaakt moet worden gemiddeld over 640 meter naar de sneeuwkanonnen worden gepompt. Vervolgens moet het worden ontzilt en gekoeld, en pas dan kan het als sneeuw worden verspreid.

Volgens berekeningen zijn er 12.000 grote windmolens nodig om alleen al de energie voor het pompen te leveren. De wetenschappers geven toe dat het project zeer ambitieus is, ook vanwege het extreme weer in het gebied, maar ze wijzen erop dat het de moeite waard is.

De dreiging van het smeltende ijs is zo ernstig dat het afwenden ervan best iets mag kosten. Als het ijs verdwijnt, stijgt de zeespiegel met 3 meter en zullen wereldwijd overstromingen plaatsvinden, stellen de onderzoekers.