Shutterstock
Witte schoenen

Nieuw materiaal zet CO2 op energiezuinige wijze om in stof voor kleding en schoenen

Onderzoekers hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat CO2 uit de lucht kan opzuigen, dat dan kan worden omgezet in een stof die kan worden gebruikt voor kleding en schoenen, maar ook voor isolatiemateriaal en montagekit. Het mooie van dit proces is dat er bijna geen energie voor nodig is.

Wetenschappers zijn druk bezig om manieren te ontwikkelen om de CO2-uitstoot te verlagen en de wereldwijde klimaatverandering een halt toe te roepen.

De afgelopen jaren heeft men een veelbelovende manier ontdekt, waarbij een chemische katalysator wordt gebruikt om CO2 te absorberen en dit vervolgens wordt omgezet in een stof die kan worden gebruikt voor diverse doeleinden. Het probleem was tot op heden altijd dat hier ontzettend veel energie voor nodig was.

Onderzoekers aan de Kyoto University hebben hier nu wellicht een oplossing voor gevonden.

Nieuw materiaal is 10 keer zo effectief

Ze hebben een stof ontwikkeld die bestaat uit zogeheten poreuze metaalorganische raamwerken, ook wel PCP naar de Engelse benaming porous coordination polymer.

Een PCP is een geordende combinatie van metaalionen en organische moleculen. In het nieuwe materiaal zijn de ionen van zink, en volgens de onderzoekers kunnen deze CO2 10 keer zo effectief absorberen als andere PCP-varianten.

Vervolgens kan het materiaal worden omgezet in de stof polyurethaan, die weer kan worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld kleding en schoenen, maar ook huishoudelijke artikelen en muurisolatie.

Het belangrijkste is dat er heel weinig energie nodig is om het nieuwe materiaal te produceren.

Dit heeft te maken met de propellerachtige structuur van de moleculen. Wanneer het materiaal CO2 absorbeert, draait de structuur zodanig dat het CO2 goed wordt vastgehouden.

PCP materiaal

Het nieuwe materiaal heeft de moleculaire structuur van een propeller die CO2 op effectieve wijze absorbeert.

© Kyoto University/Mindy Takamiya

De onderzoekers hopen dat het nieuwe materiaal ertoe leidt dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het absorberen en hergebruiken van CO2, en dat we deze methode in de toekomst niet alleen in een laboratorium kunnen gebruiken, maar ook in de dagelijkse praktijk.