Shutterstock

Klimaatomslag verandert steden in levensgevaarlijke ovens

Steden lopen het risico veel sneller op te warmen dan de rest van de aarde, concludeert een groot klimaatonderzoek. Zo wordt New Delhi in het ergste geval 8 graden warmer dan nu.

Grote steden riskeren in 2100 gemiddeld 4,4 graden warmer te worden dan nu. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van onder meer Princeton, Berkeley en de universiteit van Illinois.

Let wel: dat komt boven op de regionale temperatuurstijging die de klimaatverandering sowieso al dreigt te veroorzaken.

Als bijvoorbeeld de temperatuur in India tot 2100 hoe dan ook 4 graden stijgt, kan het in New Delhi 8 graden warmer worden dan nu.

Vooral steden in de VS, Centraal-Azië, China, het Midden-Oosten, Afrika en het binnenland van Zuid-Amerika lopen het risico op onverdraaglijke temperatuurstijgingen, maar ook Europese steden als Rome, Madrid en Lissabon kunnen extreem warm worden.

Extreme hitte heeft fatale gevolgen

In eerdere voorspellingen over klimaatveranderingen richtten de onderzoekers zich zelden op steden, omdat die slechts 3 procent van het aardoppervlak beslaan. De focus lag vooral op het effect op bijvoorbeeld de polen en oceanen.

Maar volgens klimaatwetenschapper Lei Zhao van de universiteit van Illinois, die de hoofdauteur is van het nieuwe onderzoek, moeten we meer aandacht hebben voor de stedelijke gebieden.

Voor stedelingen kan de opwarming in de toekomst namelijk een kwestie van leven of dood zijn.

De legenda geeft de maximale natteboltemperatuur in °C aan als de temperatuur op aarde 10 graden stijgt. Alle crèmekleurige en lichtpaarse gebieden worden onleefbaar.

© Steven Sherwood/UNSW

Verstikkende hitte kan miljoenen mensen verdrijven

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal mensen dat hittegolven heeft meegemaakt tussen 2000 en 2016 met 125 miljoen toegenomen. En tussen 1998 en 2017 zijn er 166.000 mensen overleden door extreme hitte. Daarnaast zal in 2050 naar schatting 70 procent van de wereldbevolking in steden wonen.

Daarom isoleerden Lei Zhao en zijn collega’s de steden in hun berekeningen van de voortgaande opwarming, en vergeleken ze die met modellen van klimaatverandering op mondiaal niveau.

Als de uitstoot van broeikasgassen voortduurt, zullen de steden de komende 80 jaar 1,9 tot 4,4 graden warmer worden, concluderen ze.

🎬 Begrijp waarom de steden zo heet worden:

Video

De oplossing: bio-airconditioning

Dat de opwarming in de steden extremer verloopt, komt door het hitte-eilandeffect. Bij de verbranding van energie komt warmte vrij, of die verbranding nu wordt veroorzaakt door een hardloper of een rijdende auto. Omdat de concentratie van mensen en machines in stedelijke gebieden groter is, wordt er dus ook meer warmte gegenereerd.

Ook de vele gebouwen in de stad dragen bij aan de ophoping van warmte. De isolatie ervan houdt namelijk de warmte vast, en doordat de gebouwen dicht bij elkaar staan, wordt het effect verder versterkt.

Het gevolg is dat stedelijke gebieden fungeren als een soort kruik, en dat effect wordt door de opwarming van de aarde alleen maar sterker.

Gelukkig geven de onderzoekers aan dat de steden kunnen worden gekoeld door meer parken en natuurgebieden aan te leggen. De bomen en planten geven schaduw, en het vocht dat ze afgeven fungeert als een natuurlijke airconditioning. De steden moeten dus – letterlijk – vergroenen.