Shutterstock

Hoe klimaatvriendelijk zijn de bloemen voor moeder?

Hoe vervuilend is de bloemenindustrie, en hoe kom ik aan een klimaatvriendelijk boeket voor moederdag?

Je moederdagboeket is allesbehalve klimaatvriendelijk.

Bloemen zijn mooi en ruiken lekker, maar de bloemenindustrie heeft een schaduwzijde en stoot enorm veel broeikasgassen uit.

Terwijl de schijnwerpers op de landbouw gericht zijn vanwege de grote productie van broeikasgassen, hoor je veel minder over de bijdrage van de bloemenindustrie.

De wereldwijde industrie voor snijbloemen is groot en was in 2020 een kleine 30 miljard euro waard. In 2027 is die waarde naar verwachting gestegen tot ruim 40 miljard euro, vooral vanwege de internationale bloemenhandel.

Bloemen komen uit Kenia en Colombia

De VS importeren veel snijbloemen uit Colombia en Ecuador, terwijl we in Europa bloemen uit Kenia laten komen.

Met name vanwege de lange transportroutes is de bloemenindustrie schadelijk voor het klimaat.

Om verwelken tegen te gaan, worden bloemen vervoerd in vliegtuigen met koeling. Dit verlengt de levensduur van de bloemen, maar zorgt er ook voor dat een vliegtuig meer brandstof verbruikt en dus meer CO2 uitstoot.

In 2018 stootte de export van bloemen van Colombia naar de VS voor Valentijnsdag zo’n 360.000 ton CO2 uit. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 78.000 personenauto’s.

En dan is het binnenlandse transport met vrachtwagens niet eens meegerekend.

Als je het klimaat wilt ontzien, koop dan zo veel mogelijk lokaal gekweekte bloemen voor je moeder en iedereen die een bloemetje verdient.

31,1 kilo – zo veel CO2 stoot een boeket met 11 Nederlandse en Keniaanse bloemen uit als het geëxporteerd wordt naar Engeland. Bij plaatselijk gekweekte bloemen is dat 3,3 kilo CO2.