Twee van de ruim 120 verschillende variëteiten domineren de wereldkoffiemarkt:
- Coffea Arabica met 56 procent
- Coffea Robusta met 43 procent
Vooral Arabica, die veel mensen lekkerder vinden, heeft het moeilijk in het warmere klimaat. De plant groeit het best bij regelmatige regen en een temperatuur van 15-24 °C.
Als de temperatuur zo veel stijgt als wordt gevreesd, kunnen op de helft van de huidige plantages vóór 2050 geen bonen meer groeien.
Weliswaar worden nieuwe gebieden warm genoeg om Arabica te verbouwen, maar dit heeft grote economische gevolgen voor de koffieboeren, die het zich niet kunnen veroorloven hun productie te verplaatsen.
Robusta staat minder onder druk dan de populairdere Arabica, maar smaakt bitterder en wordt vooral gebruikt voor oploskoffie.
Daarom zijn botanici al lang op zoek naar een lekkerder alternatief voor Arabica. Onderzoekers van de Greenwich University in Engeland hebben een mogelijke Afrikaanse opvolger getest, Coffea Stenophylla, met veelbelovende resultaten.
Eén plant bracht botanici op het spoor
De Britse botanici waren al enkele jaren op zoek naar wilde exemplaren van deze soort. Hij was populair tot de jaren 1920, toen de boeren niet meer geloofden dat de kleinere boon kon concurreren met de Arabica.
Stenophylla groeit in het wild in West-Afrika – vooral in Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust. Maar in Sierra Leone was de koffieplant al bijna 70 jaar niet gezien, dus de onderzoekers vreesden dat hij was uitgestorven.
In 2018 ontdekten ze echter één plantje, en na een grondige speurtocht vonden ze 140 kilometer verderop een populatie Stenophylla’s.
Fijnproevers keuren herontdekking goed
De herontdekking belooft veel goeds, omdat de optimale temperatuur voor Stenophylla zo’n 6 graden boven die voor Arabica ligt.
En – en dat is voor fijnproevers het belangrijkst – hij is net zo lekker als traditionele Arabica-koffie.
De wetenschappers hopen dat de herontdekte boon de geplaagde koffieboeren snel een alternatief kan bieden voor Arabica, en dat Stenophylla op termijn kan worden gebruikt om nieuwe, nog robuustere variëteiten te kweken voor een warmere toekomst.