‘We zijn het punt waarop we de opwarming van de aarde kunnen stoppen al gepasseerd.’ Dat is de ontluisterende conclusie van een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Volgens de wetenschappers laten klimaatmodellen zien dat de uitstoot van broeikasgassen door de mens een zichzelf versterkende kringloop op gang heeft gebracht waardoor de opwarming zal blijven toenemen, ook al brengen we de CO2-uitstoot morgen terug tot nul.
De onderzoekers voorspellen dat de wereldwijde temperatuur met 3 °C zal toenemen en dat de zeespiegel tot het jaar 2500 met 2,5 meter zal stijgen. Om dat te voorkomen hadden we de uitstoot van broeikasgassen al in de jaren 1960 en 1970 moeten stoppen. We zijn dus tientallen jaren te laat.
Toch is er nog hoop. Het volstaat echter niet om te stoppen met het uitstoten van CO2; we moeten ook actief CO2 uit de atmosfeer gaan halen.
Om precies te zijn moeten we volgens de onderzoekers beginnen met het jaarlijks afvangen van 33 gigaton CO2. Dat is een enorme hoeveelheid, maar het Amerikaanse non-profitbedrijf Project Vesta is gestart met een proefproject op een Caribisch strand dat ons een heel eind op weg kan helpen.
Golven maken CO2-killer van mineraal
Het idee is wetenschappelijk onderbouwd, maar nog niet in de praktijk getest.
Het concept is elegant: de Amerikanen willen een goedkoop, groen mineraal, olivijn, wereldwijd op stranden verspreiden. Als de golven eroverheen spoelen, wordt het mineraal langzaam vermalen tot een soort grind dat CO2 aan het water en de lucht onttrekt en het in de vorm van bicarbonaat aan zee afstaat.
Bicarbonaat wordt calciumcarbonaat, waarvan koralen en andere zeedieren hun skelet maken. Als deze dieren sterven, ontstaat er kalksteen, dat het CO2 miljoenen jaren bindt.