Google Timelapse laat 32 jaar ontwikkeling van de aarde zien

Als een gigantische lappendeken heeft Google 5 miljoen satellietfoto's van de aarde gecombineerd. Nu kun je zien hoe jouw stad zich de laatste 32 jaar heeft ontwikkeld.

Google Timelaps

Steden ontstonden, meren verdwenen en het wegennet groeide.

De aarde is niet wat hij 32 jaar geleden was. En nu ontvouwen de veranderingen zich voor je ogen.

De nieuwe interactieve kaart van Google is samengesteld uit 5 miljoen foto's van satellieten, gemaakt in de periode van 1984 tot 2016.

Klik hier om de kaart in groot formaat te zien.

In het zoekveld linksboven kun je kiezen welk land, welk gebied en welke plaats je wilt bekijken. Je kunt op ontdekking gaan en timelapsefilmpjes van de hele wereld bekijken en inzoomen op de verste uithoeken.

Google analyseert megadata

Achter het enorme project staat Google Earth Engine, het onderdeel van Google dat gigantische hoeveelheden foto's en gegevens verzamelt van satellieten die rond de aarde cirkelen.

De nieuwste foto's in Timelapse zijn afkomstig van onder meer de satellieten Landsat 8 en Sentinel-2.

Dubai springt eruit

Google heeft zelf een heel videoarchief op YouTube aangelegd, waar de allerbeste videofragmenten uit de timelapse te vinden zijn.

Hier kun je zien hoe bijvoorbeeld Al Khiran Pearl City in Koeweit is opgekomen en nieuwe patronen in het landschap heeft gecreëerd.

Video

Of hoe de stad Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten palmeilanden in zee heeft gebouwd.

Video

Minder leuk zijn de documentatiebeelden van het Aralmeer tussen Kazachstan en Oezbekistan, dat ooit het op drie na grootste meer op aarde was – en nu bijna is opgedroogd.

Video