Shutterstock

Gids: Los thuis de klimaatcrisis op

Kun je het klimaat redden en tegelijk geld besparen? Ja, dat kan. Wetenschap in Beeld geeft vijf simpele tips die je helpen je klimaatvoetafdruk te verkleinen.

Heb je spaarlampen, was je je kleren in koud water en neem je de fiets naar je werk? Dan heb je al het laaghangende fruit geplukt als het gaat om het verkleinen van je eigen klimaatvoetafdruk. Dus wat is de volgende stap? Hoe verminder je je uitstoot verder?

Het antwoord staat hier in deze gids, en het is niet zo moeilijk als je misschien vreest. Je kunt meteen aan de slag, en als je onze tips opvolgt, zou je zomaar honderden euro’s per jaar kunnen besparen.

Voedselverspilling

Maak alle etenswaren op

CO2-besparing: 200 kilo per jaar per persoon

© Shutterstock

Waarom?

Volgens de VN is 8 tot 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot te wijten aan voedselafval. Als je een overrijpe avocado weggooit, gaan alle meststoffen en het water die in de teelt zijn gestoken, verloren. Dat geldt ook voor alle fossiele brandstof die gebruikt is om hem uit Mexico te halen. Reden te over dus om minder voedsel te verspillen.

Hoe?

Je kunt voedselverspilling tegengaan met behulp van apps op je telefoon. Die geven recepten op basis van de restjes in de koelkast, advies voor het bewaren van voedsel of tips voor restaurants die voedseloverschotten uitdelen. Je kunt voedselverspilling ook beperken door een maaltijdplan te maken, kwantumkortingen links te laten liggen en een plank in de koelkast te reserveren voor spullen die op moeten.

Groenten

Kweek groenten op je vensterbank

CO2-besparing: 1 kilo per kilo groenten

© Shutterstock

Waarom?

Een calorie uit een plant heeft een klimaatvoetafdruk die 10 tot 40 keer zo laag is als een calorie uit vlees. Maar de voetafdruk van plantaardig voedsel kan verder worden verkleind door gewassen plaatselijk te verbouwen. Door het vervoer kan de klimaatvoetafdruk van 1 kilo ingevoerde appelen vier keer zo groot zijn als met lokale teelt (behalve als er voor die lokale teelt een verwarmde kas nodig is).

Hoe?

Je kunt je uitstoot verlagen door je eigen groenten te kweken – zolang je maar geen energieverslindende verwarmde kas gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld tomaten, sla, boerenkool, spinazie, radijsjes, komkommers, bonen, erwten, selderij en allerlei kruiden op je vensterbank laten groeien. Heb je een tuin of een balkon, dan kun je er aardappelen, wortelen en uien in emmers bij kweken.

Verwarming

Ga slim om met verwarming

CO2-besparing: 375 kilo per jaar per huishouden

© Shutterstock

Waarom?

Hoe groot de CO2-voetafdruk van je verwarming is, hangt ervan af of je huis nieuw of oud is, en wat voor soort verwarming je heb. Stookolie is het duurst en slechtst, en verwarmen met een grond- of luchtwarmtepomp is het goedkoopst – het jaarlijkse verschil voor een huishouden in een woning van 130 m2 kan oplopen tot 3000 euro. Hoe dan ook, een intelligente temperatuurregeling in huis kan je zowel geld als broeikasgassen besparen.

Hoe?

Je houdt je verwarming optimaal onder controle met slimme thermostaten. Volgens de fabrikanten kun je daarmee je verwarmingsverbruik onder bepaalde omstandigheden wel 30 procent verminderen. Dit gebeurt via een geavanceerd regelsysteem dat de behoeften en dagelijkse activiteiten van je huishouden leert kennen en de verwarming aanpast. Zo is de temperatuur ’s nachts en op doordeweekse dagen als iedereen van huis is lager.

Levensduur

Verleng de levensduur van je spullen

CO2-besparing: 25 kilo per jaar per digitaal apparaat (bij verdubbeling van de levensduur)

© Shutterstock

Waarom?

Voordat je je nieuwe smartphone in gebruik neemt, is er al circa 55 kilo CO2 voor uitgestoten – net zo veel als een half jaar kleren wassen voor een heel gezin. Voor een tablet of laptop ligt dat nog hoger. Ook voor kleding geldt dit principe. Volgens de Europese economische commissie van de VN, UNECE, is de mode-industrie verantwoordelijk voor 2 tot 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Hoe?

Omdat er bij de productie van elektronica en kleding veel CO2 wordt uitgestoten, is het een goed idee om je verbruik ervan te verminderen. Dit doe je door de levensduur van je voorwerpen te verlengen. Als het scherm van je telefoon kapotgaat, laat je het vervangen in plaats van een nieuwe telefoon te kopen. En kleding kun je langer dragen. Nog maar 20 jaar geleden bewaarden we elk kledingstuk twee keer zo lang als nu, dus het is heel goed haalbaar.

Energie

Produceer je eigen energie

CO2-besparing: tot 0,4 kilo per kWh

© Shutterstock

Waarom?

Een van de belangrijkste stappen naar een koolstofneutrale toekomst is het vervangen van fossiele energie door groene energie. Zo blijkt uit een analyse uit 2017 dat een kilowattuur uit zonne-energie 6 gram CO2 oplevert, terwijl net zo veel energie uit een kolencentrale 109 gram CO2 oplevert. En al werkt de productie van duurzame energie het best op grote schaal, je kunt helpen door zonnepanelen te nemen.

Hoe?

Een zonnepaneel van 100 watt is gangbaar. Hij meet ongeveer 120 x 50 cm en produceert 0,1 kWh per uur. Dat is genoeg om je smartphone, laptop en Bluetooth-boxje op te laden, en je ledlampen – via een batterij – van stroom te voorzien. Over een paar jaar krijgen we misschien zelfs transparante zonnecellen die gewoon vensterglas vervangen. De winst van een klein particulier zonnepaneelsysteem is bij de huidige stand van zaken hoe dan ook vrij gering.