Foute boel: gigantische ijsberg rukt zich los van Antarctica

Het kan een kwestie van dagen zijn voordat een van ’s werelds grootste ijsbergen afbreekt van het zee-ijs bij de Zuidpool. Zo luidt een huiveringwekkende waarschuwing van een groep wetenschappers na het zien van een reeks nieuwe satellietbeelden.

De gigantische scheur is in één week wel 18 kilometer gegroeid.

© NASA

Een 300 meter dikke ijsvlakte staat op het punt doormidden te breken, waardoor een ijsberg ter grootte van Zuid-Holland en Zeeland samen in zee kan storten, ten westen van Antarctica.

Zo luidt de dreigende waarschuwing van een groep Amerikaanse en Britse wetenschappers na het zien van een aantal nieuwe satellietbeelden van een gigantische scheur in de duizenden jaren oude ijsplaat met de naam Larsen C.

Gevaarlijk dicht bij een breuk

De onderzoekers houden de scheur al jaren nauwlettend in de gaten, maar de laatste maanden maken ze zich meer zorgen dan anders over de oeroude ijsplaat.

Nieuwe satellietfoto's laten zien dat de scheur eind mei in ongeveer een week wel 18 kilometer is gegroeid. En dat betekent dat er nog maar 13 kilometer ijs zit tussen nu en het moment waarop de gigantische ijsberg in de Zuidelijke IJszee verdwijnt.

Een ontdekking waardoor wetenschappers als Dan McGrath van US Geological Survey de alarmbellen flink laten rinkelen.

‘Ik verwacht dat het binnen een paar dagen of weken gebeurd is,‘ aldus McGrath tegen Reuters.

Gigantische zeestijging

De ijsplaat Larsen C drijft al in zee, en als er een groot stuk afbreekt, heeft het dus geen grote gevolgen voor het zeeniveau.

Maar onderzoekers vrezen dat de rest van de ijsplaat na het vertrek van de ijsberg kwetsbaarder is en dat heel Larsen C het wel eens zou kunnen begeven.

Als dat gebeurt dan kunnen de oceanen wel 10 centimeter stijgen.