Enorme gletsjer in Groenland valt uit elkaar

Uit beelden van de ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat er een onheilspellende barst zit in een van de grootste gletsjers van Groenland. Nu zijn wetenschappers bang dat de gletsjer uit elkaar valt, waardoor de ijskap sneller smelt.

In 2012 kwam een 130 vierkante kilometer grote ijsberg los van de gletsjer en schoof naar de fjord. Wetenschappers zijn nu bang dat er een nog groter stuk afkalft.

© NASA

Hij is zo’n 70 kilometer lang en 15 kilometer breed, en grote delen ervan dreigen los te scheuren en in zee te verdwijnen.

De Petermann-gletsjer in het noordwesten van Groenland is een van de grootste gletsjers op het noordelijk halfrond, maar binnenkort is dat wellicht niet meer zo.

Dat blijkt uit nieuwe beelden van NASA, waarop een onheilspellende barst in het midden van de enorme ijskap te zien is.

Wetenschappers maken zich zorgen

De Belgische wetenschapper Stef Lhermitte trok de aandacht van NASA met dit bericht op Twitter.

En hoewel een barst in een gletsjer op zichzelf niet bijzonder te noemen is, is deze ontdekking alarmerend omdat hij in het midden van de grote gletsjer zit, en niet aan de zijkanten zoals gebruikelijk.

Dat verontrust de wetenschappers, die niet weten hoe de barst precies is ontstaan en hoe hij zich zal ontwikkelen. Eén ding staat volgens hen echter als een paal boven water:

‘Het ijs valt langzaam maar zeker uit elkaar,’ zegt Eric Rignot van NASA tegen de Washington Post.

IJskap bedreigd

© NASA

Het is vooral zorgwekkend dat de barst in de richting van een eerdere barst loopt, die zich uitstrekt van het oostelijke deel van de gletsjer naar het centrum.

Als de twee barsten bij elkaar komen, kan de gletsjer loskomen van de ijskap, en dat kan rampzalige gevolgen krijgen, want de gletsjer dient als buffer tussen de open zee en de ijskap.

Hoe kleiner de buffer, hoe sneller het ijs op het land zal smelten. En daardoor kan de zeespiegel drastisch stijgen.