Shutterstock

Dit zijn de klimaatplannen van de Amerikaanse presidentskandidaten

Dinsdag 3 november kiezen de VS een president, en de twee kandidaten zijn het hartgrondig oneens over de aanpak van de klimaatverandering. Een overzicht.

Het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan grote gevolgen hebben voor het klimaat.

De VS zijn de op een na grootste vervuiler ter wereld, verantwoordelijk voor circa 15 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Alleen China stoot nog meer uit, maar dit land kondigde recent een ambitieuze doelstelling aan om uiterlijk 2060 klimaatneutraal te zijn.

De twee presidentskandidaten, de Democraat Joe Biden en de Republikein Donald J. Trump, staan recht tegenover elkaar als het gaat om de klimaatkoers. Biden ziet de klimaatverandering als een crisis waarvoor nu actie vereist is, terwijl Trump vindt dat het gevaar wordt overschat.

Maar hoe willen de twee kandidaten hun woorden omzetten in daden? En wat zegt de wetenschap. Dit is een kort overzicht:

Amerikaanse klimaatplannen: Trump vs. Biden

PARIJS-AKKOORD

  • Trumps plan:
    De regering-Trump liet in 2019 formeel weten dat de VS uit het Parijs-akkoord stapt. De terugtrekking treedt op 4 november in werking, één dag na de presidentsverkiezingen.

  • Bidens plan:
    Biden heeft beloofd de VS binnen 24 uur weer te laten toetreden tot het Parijs-akkoord als hij de verkiezingen wint.

  • Wat zegt de wetenschap?
    Toen in 2015 195 van de landen het Akkoord van Parijs tekenden en het er daarmee over eens werden de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 graden te houden door de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, gebeurde dat op basis van een brede wetenschappelijke consensus: de klimaatverandering wordt door de mens veroorzaakt en de CO2-uitstoot moet omlaag om het tij te keren.

FOSSIELE BRANDSTOFFEN

  • Trumps plan:
    De productie van fossiele brandstoffen is essentieel voor de Amerikaanse economie en wordt niet aan banden gelegd. Integendeel, de productie van kolen, aardolie en aardgas moet worden gedereguleerd en uitgebreid. Onder Trump zijn de VS Saoedi-Arabië en Rusland voorbijgestreefd als grootste olieproducent ter wereld, doordat de controversiële olie- en gastechniek fracking snel is gegroeid. Trump heeft geen plannen om die ontwikkeling een halt toe te roepen.

  • Bidens plan:
    De productie en het verbruik moeten worden beperkt. Biden wil geen nieuwe vergunningen afgeven voor de productie van en het boren naar aardolie. In 15 jaar tijd moet het gebruik van fossiele brandstoffen voor de elektriciteitsproductie worden uitgefaseerd door ze te vervangen door duurzame energiebronnen. Biden wil fracking, dat nu goed is voor 43 procent van de aardolieproductie en 67 procent van de aardgasproductie in de VS, niet verbieden.

  • Wat zegt de wetenschap?
    Fossiele brandstoffen zijn de primaire bron van de uitstoot van broeikasgassen. Samen met de industrieproductie veroorzaken ze zo’n 89 procent van de totale uitstoot. De wereldwijde temperatuurstijging kan niet worden gestopt zonder fossiele brandstoffen uit te faseren.

DUURZAME ENERGIE

  • Trumps plan:
    In zijn tijd als president heeft Trump programma’s die de groei van de groene energieproductie steunen, beëindigd. Hij heeft heffingen ingevoerd op de import van zonnecellen, een einde gemaakt aan belastingvoordelen voor auto’s op zonne-energie en nieuwe belastingvoordelen voor elektrische auto’s helpen tegenhouden. Niets duidt erop dat die koers zal veranderen als Trump aanblijft als president.

  • Bidens plan:
    Bidens klimaatplan behelst een investering van 400 miljard dollar in duurzame energie en klimaatonderzoek in de komende 10 jaar. Daarnaast wordt de belastingwetgeving zo aangepast dat duurzame energie en elektrische auto’s aantrekkelijker worden dan fossiele alternatieven. Ook moet de productie van windenergie voor 2030 worden verdubbeld.

  • Wat zegt de wetenschap?
    Er moet wereldwijd een transitie plaatsvinden naar duurzame energie, onder andere door in te zetten op elektriciteit uit zonne-, wind- en waterenergie. Fossiele energiebronnen moeten zo veel mogelijk worden uitgefaseerd en er moet worden geïnvesteerd in nieuwe energieproductie en -opslag in de vorm van onder meer batterijen.