De Noordpool kookt: Nieuw rapport rept van noordelijke nachtmerrie

De Noordpool heeft net het warmste jaar ooit gehad en nu blijkt uit een rapport dat de temperatuur er twee keer zo snel stijgt als in de rest van de wereld.

Vooral ijsberen, zeehonden en walrussen moeten zich zorgen maken, want kou en ijs zijn cruciaal voor hun overleving.

Het noorden bevindt zich in het heetst van de klimaatstrijd.

De temperatuur op de Noordpool is de laatste 50 jaar twee keer zo snel gestegen als de temperaturen in de rest van de wereld, blijkt uit een rapport van de Arctische Raad.

Alleen al in 2016 registreerden de thermometers het warmste jaar ooit in de poolstreken. De temperaturen van oktober t/m december lagen bijvoorbeeld 6 °C hoger dan gemiddeld.

De gevolgen zijn niet mis:

Het landijs smelt

Het smelten van het landijs en de gletsjers op Groenland is sinds 2008 verdubbeld en sinds 1995 verzevenvoudigd. De 120 wetenschappers achter het rapport hebben van 2011 tot 2014 een verlies van 375 gigaton ijs per jaar geregistreerd, wat overeenkomt met een blok ijs van 7,5 x 7,5 x 7,5 kilometer.

De waterstand stijgt

72 cm. Zo veel zal de waterstand in de oceanen stijgen tot het jaar 2100 als de temperaturen zo hard blijven stijgen en het ijs zo snel blijft smelten als nu. Circa 30% van de waterstijging wordt veroorzaakt door gletsjers en landijs op de Noordpool.

Het zeeijs slinkt

IJsberen moeten oppassen, want het rapport stelt vast dat het poolijs 65% dunner is geworden sinds 1975. In maart dit jaar is bovendien vastgesteld dat er op de Noordpool nog nooit zo weinig ijs is geweest, en de ijsvrije gebieden worden het hele jaar door dus groter.

De permafrost ontdooit

De temperatuur in de bovenste laag permafrost is sinds 2009 al met 0,5 °C gestegen en de onderzoekers voorzien dat 35% van de bevroren aardlaag in 2050 ontdooid zal zijn. Dat kan kritiek worden, want de permafrost bevat heel wat methaan, een broeikasgas dat 22 keer zo krachtig is als kooldioxide.