Zelfs als het lukt om bij transport, energie en industrie voor 100 procent over te stappen op hernieuwbare energie, is dat niet genoeg om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden.
De uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw voor voedselproductie is zo enorm, dat alleen die ons al over die gevreesde grens kan jagen. Dat concluderen onderzoekers van de Britse universiteit van Oxford in een studie.
Koeien, tractoren en ontbossing stoten CO2 uit
In 2015 ondertekenden 196 landen het Akkoord van Parijs en verplichtten ze zichzelf daarmee tot inzet om de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden – en het liefst onder de 1,5 graad.
Onderzoekers van Oxford concluderen dat dat meest ambitieuze doel onhaalbaar is, en dat zelfs 2 graden niet zal lukken als de voedselproductie doorgaat zoals nu. En dat is het scenario als we vanaf morgen zouden stoppen met álle andere CO2-uitstoot.