Copernicus
Satellietbeelden van het Copernicus-programma

De ergste droogte in 500 jaar is te zien vanuit de ruimte

Satellietbeelden laten zien hoe de zomerhitte grote delen van Europa in korte tijd heeft veranderd.

Van weelderig groen tot bruinverbrand. De extreme hitte van deze zomer heeft op een groot deel van Europa haar kurkdroge sporen nagelaten, waardoor drinkwater, landbouw en energieproductie onder druk staan.

En nu laten nieuwe satellietbeelden zien hoe de ergste droogte op het continent sinds de middeleeuwen ook honderden kilometers ver in de ruimte te zien is.

In een video op Twitter laat het Europese observatieprogramma Copernicus zien hoe Europa er tussen 1 juli en 31 augustus 2021 uitzag in vergelijking met dezelfde periode dit jaar. Het mozaïek van beelden spreekt voor zich.

Noodtoestand in grote delen van Europa

De beelden zijn gemaakt door de satelliet Sentinel-2, die laat zien hoe de vegetatie van de aarde enorme schade heeft opgelopen, van vooral het oosten van Engeland tot in Noord-Frankrijk.

Verder blijkt uit satellietgegevens dat alleen Noord-Scandinavië en de oostelijke delen van Europa aan de droogte zijn ontsnapt.

Satellietbeelden van het Copernicus-programma

De satellietbeelden laten zien hoe Europa eruitzag van 1 juli tot 31 augustus 2021 vergeleken met dezelfde periode dit jaar. Zie hoe vooral het oosten van Engeland en Noord-Frankrijk van aanzien zijn veranderd.

© Copernicus

De conclusie komt overeen met een recent rapport over de droogte van deze zomer van het European Drought Observatory.

Hierin concluderen de onderzoekers dat wel 47 procent van Europa in augustus in een noodtoestand verkeerde met een ernstig gebrek aan grondwater, terwijl 17 procent nog zwaarder in het rood stond waar ook de vegetatie is aangetast.