Shutterstock
Klima

Calculator: Zo wordt het klimaat van de toekomst

Warmt de aarde met één graad op, of met tien? Probeer ons versimpelde klimaatmodel en reken uit hoe de atmosfeer, de ijskappen en de uitstoot van kooldioxide de temperatuur op aarde beïnvloeden.

7,4 biljard berekeningen per seconde. Wetenschappers maken gebruik van enorme supercomputers om erachter te komen hoe het klimaat er in de toekomst uit zal zien.

Maar met een sterk versimpelde variant van het wetenschappelijke klimaatmodel kun jij met een gewone calculator het toekomstige klimaat voorspellen.

Het model bestaat uit één formule:

Als je geen zin hebt om die formule zelf in te toetsen op een calculator, kun je de invulvelden hieronder gebruiken.

Waar bestaat het model uit?

Klima
© Lotte Fredslund

Laat de atmosfeer weg

Weet je niet meer wat emissiviteit is? Dat is het gedeelte van de warmtestraling van de aarde dat de dampkring opvangt.

Je vindt de oplossing ook onder aan de pagina.

Laat het ijs smelten

Weet je niet meer wat albedo is? Dat is het gedeelte van het zonlicht dat de aarde rechtstreeks terugkaatst de ruimte in.

Je vindt de oplossing ook onder aan de pagina.

Let op: Dit klimaatmodel is sterk versimpeld. De opgave houdt geen rekening met stijgingen van de zeespiegel of de vele gevolgen die het smelten van het ijs heeft voor weersystemen en zeestromingen. De opwarming van de aarde kan bovendien invloed hebben op bijvoorbeeld woestijnen, bossen en wolken.

Verminder de uitstoot

Je vindt de oplossing ook onder aan de pagina.

Let op: Dit is een sterk versimpeld model. De invloed van kooldioxide op de straling is niet overal in de atmosfeer hetzelfde, en de wetenschap werkt nog aan precieze cijfers. Bovendien stimuleert de opwarming van de aarde processen als verdamping, waardoor het moeilijk is om de toekomstige emissiviteit te voorspellen.

Reken verder

Je kunt ook zelf experimenteren met het model.

Denk eraan dat het sterk versimpeld is. Het is vooral bedoeld om inzicht te geven in de manier waarop klimaatmodellen werken.

Je kunt meer lezen over wetenschappelijke klimaatmodellen en hoe die steeds nauwkeuriger worden in ons artikel Klimaat is te lezen in wolken en ijs.

Veel plezier!

Oplossingen

Opgave 1: De temperatuur wordt -18,2 °C, dus 32 graden kouder dan nu.

Opgave 2: De temperatuur stijgt van 14,2 naar 15,5 °C, dus een toename van 1,3 graden.

Opgave 3: Als we net zo veel kooldioxide blijven uitstoten als nu, stijgt de temperatuur tot 17,8 °C in 2100. Als we de uitstoot beperken, wordt de temperatuur 15,1 °C.