Silverback Films/Altitude FIlms
Sir David Attenborough foran en ødelagt murstensmur med grafitti

Attenborough toont de toestand van de aarde – en oplossingen

Nog nooit zo scherp heeft sir David Attenborough de klimaatkoers van onze planeet aangevallen als in een nieuwe documentaire op Netflix. Met zijn eigen levensloop als uitgangspunt stippelt de docuheld op leeftijd echter ook een hoopvolle koers voor de toekomst uit.

‘De mens heeft de aarde onder de voet gelopen.’

De wereldberoemde filmregisseur en voorvechter voor de natuur sir David Attenborough windt er geen doekjes om in zijn nieuwe klimaatdocumentaire op Netflix, A Life on Our Planet.

De documentaire gaat op zondag 4 oktober in première en is te zien als de laatste waarschuwing van de 93-jarige Attenborough aan de mens: de klok tikt en we moeten nú iets doen om onze planeet te behoeden voor chaos en massasterfte.

Bekijk de veelbewogen trailer van Attenboroughs nieuwe film:

Na een terugblik op een leven met de meest uiteenlopende wezens op aarde gaat Attenborough over op het heden, waarin de opwarming van de aarde versnelt en de biodiversiteit op het punt staat in te storten.

De retrospectieve stijl is zeer aangrijpend, zoals we die kennen van Attenborough van de enorme BBC-successen Planet Earth en The Blue Planet, maar deze keer is de aanpak ook persoonlijker en politieker.

De Britse veteraan beschrijft niet alleen hoe beroerd de aarde eraan toe is, maar stippelt ook een koers uit waarmee wij en de generaties na ons de klimaatcrisis kunnen oplossen, en de mens als soort kunnen redden.

‘Als er maar een sprankje hoop is, hebben we de opdracht om er iets aan te doen,’ vertelt Attenborough – en daar probeert hij met zijn film dan ook zelf gehoor aan te geven.

Leer meer over de toestand van de aarde – en de oplossingen voor de toekomst

In de geest van Attenborough hebben we op de redactie twee thema’s samengesteld: één over de gevaarlijke klimaatkoers van de aarde en één over de groene mogelijkheden van de toekomst.

Dus laat je niet uit het veld slaan. Een leger van wetenschappers strijdt deze jaren verbeten om een groenere toekomst gestalte te geven – en zoals sir Attenborough zou zeggen:

‘We zijn op een unieke plek in onze geschiedenis. Nog nooit hebben we zo helder ingezien wat we de planeet aandoen, en nog nooit hebben we zo’n groot vermogen gehad om er iets aan te doen.’