Arnold geeft klimaatsceptici lik op stuk

De filmster en ex-gouverneur Arnold Schwarzenegger deelt rake verbale klappen uit aan klimaatsceptici en anderen die de opwarming van de aarde ontkennen.

Arnold Schwarzenegger Speaking

Arnold Schwarzenegger maakt zich zorgen, grote zorgen. Over het milieu. En Arnold is ook boos. Boos om de klimaatscepsis, die nog veel heerst in zijn nieuwe thuisland, de VS. Een groot deel van de bevolking is er nog steeds van overtuigd dat de opwarming van de aarde een hoax is.

Terminator neemt geen blad voor de mond

Daarom heeft de voormalige gouverneur van Californië en de gedroomde toekomstige president van veel gematigde Republikeinen een open brief geschreven aan de klimaatsceptici en ontkenners van de opwarming van de aarde wereldwijd.

Daarin uit Arnold Schwarzenegger op een ongekend sobere, vlijmscherpe manier kritiek op het wereldbeeld van de klimaatsceptici: dat de wereld niet lijdt onder de huidige vervuiling en dat de verbranding van fossiele brandstoffen geen enkel negatief effect heeft.

Lees hier hoe de tegenwoordig zeer gerespecteerde politici de klimaatsceptici lik op stuk geeft:

Arnold: 'Het kan me geen moer schelen of we het eens zijn over klimaatverandering'

Ik zie jullie vragen.

Elke keer dat ik iets op mijn Facebook-pagina post of twitter over mijn kruistocht voor een toekomst met schone energie, zie ik ze.

Elke keer zijn er een paar mensen die zich afvragen waarom we ons druk moeten maken over de stijgende temperatuur of die vraagtekens zetten bij de wetenschap achter klimaatverandering.

Wees je ervan bewust dat ik jullie hoor. Zelfs degenen die beweren dat hernieuwbare energie een complot is. Zelfs degenen die beweren dat klimaatverandering een hoax is. En zelfs degenen die woorden van vier letters gebruiken.

Ik heb al jullie vragen gehoord, en nu heb ik drie vragen voor jullie.

Laten we de opwarming van de aarde even vergeten. Laten we zelfs even van uitgaan dat jullie gelijk hebben.

Ten eerste, vinden jullie het acceptabel dat er 7 miljoen mensen per jaar sterven als gevolg van vervuiling? Dat zijn er meer dan alle mensen die worden vermoord, zelfmoord plegen en omkomen bij verkeersongeluk – bij elkaar.

Elke dag sterven 19.000 mensen als gevolg van vervuiling door fossiele brandstoffen. Accepteren jullie deze sterfgevallen? Accepteren jullie dat kinderen over de hele wereld moeten leven met een inhalator?

Mijn tweede vraag is: denken jullie dat kolen en olie de brandstoffen van de toekomst zijn?

Behalve dat fossiele brandstoffen funest zijn voor onze longen, is iedereen het erover eens dat ze op een gegeven moment opraken. Wat zijn jullie dan van plan?

Persoonlijk heb ik altijd graag een plan. Ik wil niet die laatste verkoper van paard-en-wagens zijn die maar bleef volhouden terwijl auto's de wereld overnamen. Ik wil niet degene zijn die in Blockbuster bleef investeren toen Netflix opkwam. Maar dat is precies wat er gaat gebeuren met fossiele brandstoffen.

Arnold Solar Panel

Een toekomst met groene energie is eenvoudigweg een goede investering, en iedereen die iets anders beweert zit ernaast of liegt.

Duurzame energie is fantastisch voor de economie, en jullie hoeven me niet eens op mijn woord te geloven. Californië heeft een van de meest revolutionaire milieuwetgevingen in de VS, we halen 40% van ons stroomverbruik uit duurzame oplossingen en we zijn 40% efficiënter wat betreft energieverbruik dan de rest van het land. We waren een van de eerste staten die overschakelden op een groene energietoekomst.

En onze economie heeft er geen schade van ondervonden. Sterker nog, de Californische economie groeit harder dan die van de VS als geheel. Wij zijn toonaangevend op het gebied van productie, landbouw, toerisme, amusement, high-tech, biotech en – uiteraard – groene technologie.

Ik heb nog een laatste vraag, en daar is wat fantasie voor nodig:

Er zijn twee deuren. Achter de ene bevindt zich een ruimte met een gewone benzineauto. Achter de andere bevindt zich een identieke ruimte met een elektrische auto. Beide motoren draaien op vol vermogen.

Nu moeten jullie een deur kiezen, de ruimte binnengaan en de deur sluiten. Je moet een uur lang in die ruimte blijven, en er zijn geen gasmaskers. Welke deur kies je?

Ik ga ervan uit dat jullie deur nummer 2 kozen, met de elektrische auto. Heb ik gelijk? Deur nummer 1 betekent een wisse dood, dus ik denk dat ik wel gelijk heb. Wie zou die uitlaatgassen dan ook vrijwillig inademen?

Dat is de keuze die de wereld nu moet maken.

Om een van de vierletterwoorden te gebruiken waar jullie zo dol op zijn: het kan me geen moer schelen of jullie in klimaatverandering geloven of niet. Het zal me een zorg wezen of jullie iets geven om de stijgende temperatuur of de smeltende gletsjers. Het maakt me zelfs niet uit wie er gelijk krijgt van de wetenschappers, jullie of ik.

Ik hoop gewoon dat we samen deur nummer 2 kunnen openen en een slimmere, schonere, gezondere en meer winstgevende energietoekomst binnen zullen treden.

Het oorspronkelijke Facebook-bericht van Schwarzenegger