5 pluspunten van de wereldwijde opwarming

Warmere zomers, meer voedsel en minder sterfgevallen. Het is zo gek nog niet om in de Benelux te wonen als de opwarming van de aarde flink gaat pieken. De meeste andere landen staan echter niet te juichen.

Global opvarmning ftw

WARMERE ZOMERS

Fijn als je in onze contreien op het strand zit – áls de zon dan een keer achter de wolken vandaan komt, moet je maar hopen dat er niet een stevige bries staat. Het is hier niet bepaald het Caribisch Gebied.

Zijn de temperaturen in 2080 wereldwijd met 2,5 - 5,4 graden Celsius gestegen, zoals het Europese onderzoekscentrum JRC verwacht, dan kun je je achterkleinkinderen maar beter vertellen dat ze zonnebrandcrème en zwembroeken moeten inslaan.

Bleg mand bader

Door de [opwarming van de aarde] zal het ook hier lekker weer worden, en we krijgen volop de vitamine D waar we elk jaar zo om zitten te springen.

Maar de hogere temperaturen komen niet alleen badgasten ten goede.

Volgens het Europese onderzoekscentrum wordt ook de staatskas gespekt door de warmere zomers, want we mogen meer toerisme en een betere landbouwopbrengst verwachten.

MAAR ...

Het is een beetje jammer voor andere landen. Spanje, Portugal en Italië komen er bijvoorbeeld bekaaid vanaf, de landbouwproductie zal tot stilstand komen en de verliezen in de vastgoedsector zullen oplopen tot 15 miljard euro. Per jaar.

Maar ja, je kunt niet alles hebben, toch?

IJSTIJD IS AFGEBLAZEN

Bij de gedachte aan een nieuwe ijstijd lopen je de koude rillingen waarschijnlijk over de rug. In de 17e eeuw trad een koude periode op. De rivieren in Noord-Europa en Noord-Amerika bevroren en duizenden mensen stierven van de kou.

Eerder dit jaar voorspelde hoogleraar wiskunde aan de Britse universiteit van Northumbria, Valentina Zharkova, dat er tussen 2030 en 2040 een nieuwe koude periode in Noord-Europa zou plaatsvinden als gevolg van een daling van de temperatuur van de zon. Maar dat scenario is inmiddels afgeblazen.

Dankzij de opwarming van de aarde zullen de temperaturen wereldwijd in 2030 juist 1,3 graden Celsius zijn gestegen, en de nieuwe ijstijd is dus van de baan, aldus hoogleraar klimatologie Georg Feulner van de universiteit van Potsdam tegen de Washington Post.

Global Warming to the Rescue, right?

WRONG ...

Voor de dieren zullen de hogere temperaturen rampzalige gevolgen krijgen. Een zesde van al het dierenleven zal verdwijnen als we de opwarming van de aarde niet weten te stuiten.

Isbjørn på isflager

En als het zee-ijs op de Noord- en Zuidpool blijft smelten, dan kunnen we wel gedag zeggen tegen een aantal van onze dierenvrienden op de koude breedtegraden, zoals zeehonden en ijsberen.

Maar zeg nou zelf: wat heeft de ijsbeer ooit voor óns gedaan?

ETEN VOOR IEDEREEN!

We hebben al geconstateerd dat er heerlijke zomers aan zitten te komen, maar de opwarming van de aarde heeft nog veel meer voordelen. Met het stijgen van de temperatuur wordt het oogstseizoen veel langer, dus de boeren zullen hun geluk niet op kunnen.

De voedselproductie zal de lucht in schieten, hongersnood is verleden tijd en woorden als 'oorlog', 'armoede' en 'hongerbuik' zullen langzaam uit het dagelijks taalgebruik verdwijnen.

MAAR ...

We moeten dan natuurlijk wel iets zien te vinden op de tsunami's, tornado's en extreme droogte waar de opwarming van de aarde ons mee opzadelt. Anders staan al die extra gewassen straks nog op het land te verzuipen of te verpieteren.

Gelukkig zullen we de oplossing vinden tijdens de klimaattop in Parijs. Net als op alle voorgaande klimaattoppen zullen de besprekingen van een leien dakje gaan.

MINDER DODEN

De geruchten over het uitsterven van de mens zijn sterk overdreven. In elk geval in West- en Noord-Europa. De WHO schat dan wel in dat er nu al jaarlijks 150.000 mensen wereldwijd omkomen als gevolg van de klimaatveranderingen, maar gelukkig valt het bij ons dik mee. En daar gaat het toch om?

Volgens wetenschappers zullen de klimaatgerelateerde sterfgevallen de komende 60 jaar met 40% stijgen in landen als Spanje en Frankrijk, maar hé, daar hebben wij geen last van.

Gammelt par hygger

Uit een onderzoek van de Deense universiteit van Kopenhagen blijkt dat de stijgende temperaturen tot minder hart- en vaatziekten en luchtweginfecties zullen leiden.

MAAR …

We krijgen wel meer kans op dengue of knokkelkoorts. Onderzoek toont aan dat tropische ziekten uit Azië en Afrika nu al naar Zuid-Europa oprukken door de klimaatveranderingen, en naarmate het warmer wordt, kunnen ze dichterbij komen. De afgelopen jaren kreeg Zuid-Europa bijvoorbeeld al te maken met de tropische ziekten dengue en chikungunya.

Aan de andere kant: het is niet zeker in hoeverre deze twee op weg zijn naar onze streken, dus wees maar gerust. Zo'n dengue-epidemie zal vanzelf wel overgaan ...

VAKANTIE OP DE NOORDPOOL

Je moet wel verschrikkelijk veel van de natuur houden om twee weken zonvakantie op Lanzarote te verruilen voor het koude, levenloze ijslandschap in het noorden.

Maar kijk er niet raar van op als we in de toekomst massaal op de Noordpool neerstrijken.

Door de opwarming van de aarde zal het hele gebied er veel vriendelijker uit gaan zien en toegankelijker worden voor toeristen. Dat verwacht het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), ofwel het klimaatpanel van de VN.

Waar je nu niet kunt komen vanwege de enorme ijsmassa's, daar zal in 2050 een voorzichtig massatoerisme beginnen, en omdat orka's en walvissen het goed zullen doen in al die warmte, breken er gouden tijden aan voor de aanbieders van walvissafari's.

MAAR ...

Video