Arni Saeberg & Sandra O. Snaebjornsdottir/OR
CO2 wordt ongeschadelijk gemaakt

3 manieren om de aarde te ontdoen van CO2

CO2 of kooldioxide is een van de grote klimaatzondaars. Daarom willen onderzoekers het broeikasgas onschadelijk maken en verwerken in sneakers en bouwmaterialen.

Na jaren van mislukte pogingen hebben onderzoekers nu heel nieuwe methoden ontwikkeld om CO2in te vangen en op te slaan.

1. IJslandse centrale zet CO2 om in kalksteen

CO2 wordt steen

Het onschadelijk gemaakte CO2 is in dit boormonster te zien als kleine witte kristallen.

© Arni Saeberg & Sandra O. Snaebjornsdottir/OR

Onderzoekers hebben een methode gevonden om CO2 van het magma in de bodem om te zetten in vaste mineralen bij de IJslandse aardwarmtecentrale Hellisheidi.

De truc is het CO2 te mengen met water en daarna op te slaan op circa 500 meter diepte, samen met het vulkanisch gesteente basalt.

IJzer, magnesium en calcium, waar basalt veel van bevat, zetten het CO2 om van een gas in carbonaten, zoals kalksteen. Het proces duurt nog geen twee jaar.

2. Sneakers krijgen zolen van CO2

CO2 wordt schoen

Door CO2 onder druk te zetten kan het gas chemische processen aangaan, waarbij ten slotte een vloeibare rubbermassa ontstaat.

© 10xbeta

Het bedrijf 10xBeta heeft CO2 omgezet in een sneaker.

Een speciaal ontwikkelde chemische katalysator zorgt ervoor dat CO2 en koolwaterstoffen samen polyolen vormen: polymeren die gebruikt worden bij de productie van het rubbermateriaal polyurethaan.

Het vloeibare, CO2-gebaseerde polyurethaan kan onder meer verwerkt worden in schoenzolen.

3. CO2 in betonblokken

CO2 wordt gebouw

CO2-houdende pellets worden in betonblokken verwerkt en gebruikt voor de bouw.

© carbon8

Accelerated Carbonation Technology laat resten van de afvalverbranding reageren met CO2, waarbij er in een paar minuten kalksteen ontstaat.

Door het CO2 te verwerken en te mengen met bindmiddel en vulstoffen heeft het bedrijf Carbon8 kleine bolletjes of pellets gemaakt die in betonblokken voor de bouw verwerkt kunnen worden.

LEES OOK: Wat is het broeikaseffect?