10 miljoen pompen redden het Noordpoolijs

Om het zee-ijs van de Noordpool te redden willen onderzoekers de IJszee bevriezen door zeewater uit de diepte over het ijs te spuiten.

Het zee-ijs in het Noordpoolgebied wordt steeds dunner. Nu hebben wetenschappers een idee om het verdwijnende zee-ijs te redden.

© NASA

10 miljoen pompen op windkracht moeten zeewater uit de diepte halen en over het Noordpoolijs spuiten.

Hier zal het zeewater bij de bijtende winterkou van -35 à -40 °C bliksem snel bevriezen en de tanende ijskap dikker maken.

Klimaatwetenschappers waarschuwen dat het zee-ijs door de opwarming van de aarde al in de zomer van 2030 van de Noordpool verdwenen kan zijn, en vanwege dit sombere vooruitzicht heeft een team onderzoekers van Arizona State University in de VS het spectaculaire reddingsplan bedacht.

Project kost 500 miljard euro

Volgens de berekeningen van het team kan de ijskap in één winter een meter dikker worden; de noordpoolkap is momenteel 2 à 3 meter dik.

Dat voorkomt dat het zee-ijs nog verder afkalft. Sterker nog, het ijs zal aangroeien, zodat het weer even dik wordt als het 15 jaar geleden was. En dan wordt ook de opwarming van de aarde afgeremd.

Er is echter nog een lange weg te gaan voor het project vorm kan krijgen. Er zal zo’n 500 miljard euro mee gemoeid zijn, en voorlopig zijn dit soort drijvende ijsmachines nog toekomstmuziek.

Windmolen wekt stroom op voor pomp

De wind waait vrijwel constant op de Noordpool met gemiddeld 6,4 meter per seconde. En hij houdt de pompen aan het werk.