Van de meer dan 330 miljoen Amerikanen blijkt een kleine groep van slechts 12 procent van de bevolking verantwoordelijk te zijn voor de helft van de rundvleesconsumptie van een gemiddelde dag.
Jongeren en ouderen consumeren het minst
Toen de onderzoekers beter naar die 12 procent keken, ontdekten ze dat vooral mannen, en mensen tussen de 50 en 65 jaar een ‘onevenredige hoeveelheid rundvlees eten’.
Die uitspraak is gebaseerd op de meest recente ‘Dietary Guidelines for Americans’, waarin staat dat iemand die dagelijks gemiddeld 2200 calorieën binnenkrijgt, in totaal ongeveer 110 gram vlees, gevogelte en eieren per dag zou moeten eten.
De groepen die volgens de onderzoekers het minst vaak grote hoeveelheden vlees aten, waren mensen onder de 29 en boven de 66 jaar.
Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, is gebaseerd op een openbaar enquêteonderzoek waarin tussen 2015 en 2018 meer dan 10.000 Amerikaanse volwassenen werden bevraagd over hun voedselconsumptie in 24 uur.
De onderzoekers zeggen verbaasd te zijn dat zo’n klein deel van de bevolking verantwoordelijk was voor zo’n hoge rundvleesconsumptie. Maar ze weten nog niet of de resultaten bemoedigend zijn of juist het tegenovergestelde.
‘Aan de ene kant: als slechts 12 procent verantwoordelijk is voor de helft van de rundvleesconsumptie, kun je grote winst boeken als je die 12 procent mee krijgt,’ zegt hoofdauteur van het onderzoek, Diego Rose, in een persbericht.
‘Aan de andere kant staat de 12 procent misschien minder welwillend tegenover verandering,’ legt de onderzoeker uit, en hij hoopt dat de resultaten kunnen helpen bij bewustwordingscampagnes.
Het wereldwijde voedselsysteem stoot 17 miljard ton broeikasgas per jaar uit, oftewel een derde van alle broeikasgassen die door mensen worden geproduceerd.
Op onder meer de website van Milieu Centraal wordt uitgelegd waarom rundvlees in het bijzonder voor zo veel uitstoot zorgt: ‘Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.’