Shutterstock
Burger

Een kleine populatie in de VS eet de helft van al het rundvlees dat wordt geconsumeerd

De resultaten van een onderzoek onder 10.000 Amerikaanse volwassenen verrasten de onderzoekers.

De grootste klimaatvervuiler op ons bord is rundvlees – tot zover niets nieuws.

De methaanuitstoot van de herkauwers en de import van gewassen uit het buitenland voor veevoer maken de CO2-voetafdruk van rode biefstukken minstens acht keer zo groot als die van kip en vijf keer zo groot als die van varkensvlees.

Daarom adviseren autoriteiten van over de hele wereld ook om de consumptie van biefstuk en rundergehakt drastisch te verminderen.

Nu heeft een groep onderzoekers van Tulane University in New Orleans de rundvleesconsumptie in de VS geanalyseerd. En ze noemen de resultaten verrassend.

Van de meer dan 330 miljoen Amerikanen blijkt een kleine groep van slechts 12 procent van de bevolking verantwoordelijk te zijn voor de helft van de rundvleesconsumptie van een gemiddelde dag.

Jongeren en ouderen consumeren het minst

Toen de onderzoekers beter naar die 12 procent keken, ontdekten ze dat vooral mannen, en mensen tussen de 50 en 65 jaar een ‘onevenredige hoeveelheid rundvlees eten’.

Die uitspraak is gebaseerd op de meest recente ‘Dietary Guidelines for Americans’, waarin staat dat iemand die dagelijks gemiddeld 2200 calorieën binnenkrijgt, in totaal ongeveer 110 gram vlees, gevogelte en eieren per dag zou moeten eten.

De groepen die volgens de onderzoekers het minst vaak grote hoeveelheden vlees aten, waren mensen onder de 29 en boven de 66 jaar.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, is gebaseerd op een openbaar enquêteonderzoek waarin tussen 2015 en 2018 meer dan 10.000 Amerikaanse volwassenen werden bevraagd over hun voedselconsumptie in 24 uur.

Staafdiagram winkelmandje

Zo veel meststoffen en zoet water gebruikt de landbouw, en zo veel broeikasgassen worden er uitgestoten in 2050 vergeleken met 2010.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Zo veel impact heeft voedsel op het milieu in 2050

Naarmate de welvaart toeneemt, groeit het westerse dieet, met veel vlees, in populariteit. Als deze trend doorzet, zal de voedselproductie in 2050 een aanzienlijk groter beslag leggen op de hulpbronnen van de aarde dan nu. Dat blijkt uit berekeningen van onder meer econoom Marco Springmann van de universiteit van Oxford in het tijdschrift Nature.

De onderzoekers zeggen verbaasd te zijn dat zo’n klein deel van de bevolking verantwoordelijk was voor zo’n hoge rundvleesconsumptie. Maar ze weten nog niet of de resultaten bemoedigend zijn of juist het tegenovergestelde.

‘Aan de ene kant: als slechts 12 procent verantwoordelijk is voor de helft van de rundvleesconsumptie, kun je grote winst boeken als je die 12 procent mee krijgt,’ zegt hoofdauteur van het onderzoek, Diego Rose, in een persbericht.

‘Aan de andere kant staat de 12 procent misschien minder welwillend tegenover verandering,’ legt de onderzoeker uit, en hij hoopt dat de resultaten kunnen helpen bij bewustwordingscampagnes.

Het wereldwijde voedselsysteem stoot 17 miljard ton broeikasgas per jaar uit, oftewel een derde van alle broeikasgassen die door mensen worden geproduceerd.

Op onder meer de website van Milieu Centraal wordt uitgelegd waarom rundvlees in het bijzonder voor zo veel uitstoot zorgt: ‘Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.’