Checklist voor amateurmeteorologen

In deze editie van Checklist voor nerds trotseren we weer en wind. Zo hebben we een bliksemdetector gevonden en de allerbeste weerapp ... en een 400 jaar oude thermometer!

Vrouw met paraplu en gadgets
© Shutterstock & Ambient Weather

Bliksemsnel neerslagoverzicht

Of je nu onweer wilt opzoeken of het juist wilt ontwijken – de draagbare bliksemdetector AcuRite 02020 is je beste vriend.

Met een elektromagnetische sensor pikt de detector veranderingen in het elektrische veld van de atmosfeer op. Hij kan alle bliksem in een straal van 40 kilometer opvangen en precies aangeven hoe ver weg het onweer is.

Bliksemdetector
© Acurite

Vloeistofbolletjes tonen temperatuur

Voor een weernerd is een Galileo-thermometer – vernoemd naar de natuurkundige Galileo Galilei – een must.

Deze thermometer van Nauticalia werkt met drijvende bolletjes in een afgesloten glazen buisje die de temperatuur aangeven. Door de wisselende dichtheden bewegen de balletjes op en neer als de temperatuur verandert.

Galileo-thermometer
© Nauticalia

Houd het weer bij met drie weerstations

Netatmo, weerstation
© Netatmo

De stijlvolle ...

Netatmo heeft naam gemaakt met een stijlvol vormgegeven en zeer betrouwbaar weerstation. Het modulaire systeem bevat een regenmeter, anemometer (windmeter) en thermometers die buiten en binnen geplaatst kunnen worden. Alle metingen worden weergegeven in een app waar je ook weergegevens van andere gebruikers kunt zien.

Weerstation voor kinderen
© Green Science

... de kinderlijke ...

Weather Science heeft veel functies voor kinderen en jongeren: je kunt weersveranderingen bijhouden, je eigen wolk maken, experimenteren met statische elektriciteit en het broeikaseffect observeren. Als je klaar bent met het verkennen van het weerstation, kun je de fles hergebruiken om je eigen minikas te maken.

Ambient, weerstation
© Ambient Weather

... de praktische

Ambient Weathers WS-2902 is een betrouwbaar en compleet weerstation met een LCD-display. Naast temperatuur en neerslag houdt hij ook de windrichting en -snelheid, luchtdruk en UV-straling bij.

Houd de chillfactor in de gaten

Zoals we allemaal weten, voelt het kouder aan als het waait – dat is de zogeheten windchillfactor. Als de temperatuur bijvoorbeeld -2 °C is en de windkracht 14 m/s, dan is de gevoelstemperatuur -11 °C.

Met de Kestrel 2000 Weather Meter kun je niet alleen de windsnelheid nauwkeurig aflezen, maar ook direct de windchillfactor berekenen.

Windmeter
© Kestrel

Error in rendering text item widget:

       ## App geeft een melding wanneer de kust veilig is

De appstore staat vol goede weerapps die zeilers en sporters als betrouwbaar zien, zoals [The Weather Channel](https://weather.com/ {https://weather.com/ {"target":"_blank"}).

De [app Weather Underground](https://www.wunderground.com/ {"target":"_blank"}) wordt geprezen om de goede stormwaarschuwing en de radarkaarten. De slimste functie van de app is echter de gepersonaliseerde service: je kunt de parameters (temperatuur, wind, luchtvochtigheid, enz.) invoeren die jij perfect vindt voor een stranduitje of om sterren te kijken, en de app zal je een seintje geven wanneer het ideale moment daar is.

Voor dit deel van de service is wel een abonnement nodig.

     
Weerapp
© Weather Underground