Gigantisch zwart gat slokt om de dag een ster op

Op 12 miljard lichtjaar hiervandaan hebben astronomen een bijzonder gulzig zwart gat ontdekt. Het vreet sterren op en groeit sneller dan enig ander bekend zwart gat.

Quasar

Astronomen hebben het snelst groeiende zwarte gat gevonden.

Het lijkt raar om een zwart gat ‘licht’ te noemen. Toch beschrijft dat woord een onlangs ontdekt zwart gat het best.

Het zwarte gatschijnt zelfs zo fel dat het het licht van alle sterren aan de hemel zou overstralen en de volle maan naar de kroon zou steken als het zich in het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg, bevond.

Het supermassieve monster is het snelst groeiende zwarte gat dat we kennen. Het vreet de sterren in de buurt in rap tempo op: om de dag slokt het het equivalent van onze zon op.

De massa van 20 miljard zonnen

Het zwarte gat produceert zelf geen licht, maar het vormt het centrum van een zogeheten quasar: een extreem hete, schijfvormige wolk van gassen. De gassen draaien met een hoge snelheid om het gat, en de bewegingsenergie die zo ontstaat, wordt omgezet in hitte en licht.

Wetenschappers denken dat het gulzige zwarte gat zo snel groeit dat het licht dat het opwekt duizenden keren zo fel is als dat van sterrenstelsels.

De massa van het zwarte gat komt overeen met 20 miljard keer die van de zon.

Zwart gat zou alles doden

Hoewel het zwarte gat er indrukwekkend uit zou zien aan de hemel, moeten we blij zijn dat we het alleen door een grote telescoop kunnen zien.

De röntgenstraling van de quasar is zo krachtig dat al het leven in ons sterrenstelsel zou worden uitgeroeid.

Het is dus best fijn dat het zwarte gat zich op 12 miljard lichtjaar afstand bevindt. Het licht doet er 12 miljard jaar over om ons te bereiken, en het biedt dus een venster op de jonge jaren van het heelal.