Shutterstock

Drie superzware zwarte gaten liggen op ramkoers

Voor het eerst hebben astronomen een stelsel met drie superzware gaten waargenomen. Doorgaans verliezen twee zwarte gaten zoveel energie dat ze elkaar eigenlijk niet kunnen opslokken. Uit berekeningen is echter gebleken dat de drie zwarte gaten elkaar veel sneller naderen dan wanneer er slechts twee zwarte gaten zouden zijn.

Voor het eerst is er een stelsel van drie superzware zwarte gaten ontdekt die om elkaar draaien.

De vondst is gedaan dankzij observaties van meerdere telescopen die elk in een ander deel van het lichtspectrum opereren.

Eigenlijk waren de astronomen van George Mason University in de VS op zoek naar zwarte gaten die per twee om elkaar draaien toen ze het zeldzame trio in het oog kregen.

Ze staan een miljard lichtjaar ver weg, en de onderzoekers kwamen de zwarte gaten op het spoor dankzij de optische telescoop SDSS.

Met behulp van de infrarode telescoop WISE en de röntgentelescoop Chandra werd de ontdekking bevestigd.

Drie zwarte gaten op miljarden lichtjaren afstand draaien om elkaar.

© STScI/NASA

Ontdekking levert nieuwe inzichten over zwarte gaten op

Mogelijk kunnen observaties van het trio leiden tot een verklaring voor een theoretische paradox.

Als twee zwarte gaten steeds dichter op elkaar gaan draaien, komt dat doordat ze allebei energie verliezen aan sterren en andere materie die langstrekt.

Een passerende ster krijgt er zo energie bij en wordt met een hogere snelheid weggeslingerd. Het zwarte gat verliest eenzelfde hoeveelheid bewegingsenergie.

Door dat verlies komen de twee zwarte gaten iets dichter bij elkaar te staan. Dat effect neemt echter af wanneer de afstand tussen de zwarte gaten nog ‘maar’ enkele lichtjaren bedraagt.

Daarom zouden ze elkaar nooit moeten opslokken. Uit metingen blijkt echter dat ze dat wel degelijk doen.

De drie zwarte gaten zenden röntgenstraling uit, waaruit blijkt dat ze stof aanzuigen.

© STScI/NASA

Mogelijk gebeurt dat als er een derde zwaar object in de buurt is. Uit berekeningen is af te leiden dat drie zwarte gaten een stuk sneller naar elkaar toe bewegen dan twee.

Botsing is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk

Toen onderzoekers voor de eerste keer de zwaartekrachtgolven maten die Einstein in zijn relativiteitstheorie had voorspeld, bleek dat deze afkomstig waren van de grootste kosmische botsing ooit. Meer informatie vind je hier: https://wibnet.nl/heelal/zwarte-gaten/zwarte-gaten-botsen-op-elkaar-met-ongekende-kracht