NASA/JPL-Caltech

4 keer nieuws over zwarte gaten

Ze kunnen enorme planeten vormen uit wolken stof, en sterren doden door deze binnen te dringen en te laten exploderen. Dit zijn vier nieuwtjes over de reusachtige gulzigaards van het heelal.

1. Zwart gat kan planeten vormen

© SHUTTERSTOCK

Planeten kunnen niet alleen rond sterren ontstaan, maar ook in de dichte stofwolken rond sommige superzware zwarte gaten in het centrum van sterrenstelsels.

Dat blijkt uit berekeningen van Japanse astronomen.

De consequentie is dat er mogelijk enorme planetenstelsels bestaan met tienduizenden hemellichamen die tien keer zo zwaar zijn als de aarde en om zwarte gaten draaien.

2. Zwart gat is te groot

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Ritzau Scanpix

Chinese onderzoekers hebben een zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan.

Het is een stellair zwart gat, dat ontstaat als een grote ster sterft. In theorie is zo’n gat hooguit 25 zonnemassa’s, maar uit de bewegingen van een ster die om dit gat draait, blijkt dat het wel 68 zonnemassa’s heeft.

3. Kleintjes doden sterren

© 2MASS/UMass/IPAC-Caltech/NASA/NSF

In de theorieën over supernova-explosies ontbreekt een ‘ontsteker’ die de explosie in gang zet.

Mogelijk hebben Canadese onderzoekers die gevonden.

Donkere materie die in de ster dringt kan zich in het midden verzamelen en een klein zwart gat vormen, dat de explosie veroorzaakt.

4. Zwart gat slingert ster weg

© J. Josephides/Swinburne AP

Zes miljoen km/h – zo snel reist een ster die door een internationaal team van astronomen is ontdekt.

De ster werd vijf miljoen jaar geleden weggeslingerd door het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg en gaat zo snel dat hij het sterrenstelsel op den duur zelfs zal verlaten.