zonsverduistering pearl

Zonsverduistering geeft nieuwe kennis over zonnevlammen

Een totale zonsverduistering biedt wetenschappers een unieke kans om onze ster met zijn enorme zonnevlammen te bestuderen. Tijdens de zonsverduistering op 20 maart 2015 hopen ze dan ook veel op te steken over het extreme weer op de zon.

25 februari 2015 door Rolf Haugaard Nielsen

Tijdens zonsverduistering kan corona bestudeerd worden

Zeven satellieten sturen voortdurend foto's en gegevens van de zon naar wetenschappers op aarde. Maar alleen tijdens een totale zonsverduistering kunnen onderzoekers heel eventjes de buitenste atmosfeer van de zon, de corona, waarnemen.

Tijdens de totale zonsverduistering van 20 maart 2015 boven de Faeröereilanden en Spitsbergen doet zich dan ook een uitgelezen kans voor om een aantal van de grote raadsels over onze ster op te lossen. Maar de onderzoekers moeten snel zijn, want de verduistering duurt maar een paar minuten.

Gasbellen zijn zichtbaar tijdens totale zonsverduistering

De wetenschappers hopen er onder meer achter te komen waardoor de zon regelmatig een enorme gasbel van miljarden tonnen uitstoot, een zogeheten coronale massa-ejectie.

Soms ligt zo'n gasbel op ramkoers met de aarde en kunnen elektriciteits- en communicatienetwerken platgelegd worden.

Zonnevlam heeft kracht van 11.000 miljard atoombommen

Het is bekend dat deze gasbellen veroorzaakt worden door een ander soort zonne-uitbarsting: zonnevlammen. Dit zijn enorme lichtflitsen met een kracht van 11.000 miljard Hiroshima-atoombommen.

Zonnevlammen leiden echter niet altijd tot een coronale massa-ejectie, en dat verbaast de wetenschappers. Als er zich tijdens de zonsverduistering een zonnevlam gevolgd door een massa-ejectie voordoet, kunnen foto's daarvan wellicht nieuwe kennis opleveren over het verband tussen deze twee verschijnselen.

Zonsverduistering legt geheimen van de zon bloot

Daarnaast willen onderzoekers er aan de hand van de totale zonsverduistering op 20 maart boven de Faeröereilanden en Spitsbergen achterkomen hoe de zonnewind ontstaat en waardoor de corona van de zon zo intens heet is.

Lees alles over de vele onopgehelderde raadsels van de zon in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: