Solceller solformørkelse

Zonsverduistering stelt energievoorziening in Europa op de proef

Als de maan op 20 maart voor de zon schuift en in Europa voor een zonsverduistering zorgt, kan dat tot problemen leiden voor het elektriciteitsnet, dat een paar uur lang geen stroom van zonnepanelen krijgt.

16 maart 2015 door Julie Hjerl Hansen

In de ochtend van 20 maart krijgt een deel van de wereld – van Groenland tot Turkije – te maken met een zonsverduistering. Astronomie-afficionado's verheugen zich op de krachtvertoning van het zonnestelsel, maar de energiesector beziet de zonsverduistering met argusogen.

In de uren waarin de maan voor de zon schuift, zullen de zonnecelinstallaties in Europa namelijk weinig te doen hebben, en dat kan tot problemen voor het elektriciteitsnet leiden.

Maan pikt ons zonlicht af tijdens zonsverduistering

Vandaag de dag haalt Europa gemiddeld 3 procent van zijn energie uit zonlicht. Dat lijkt niet bijster veel, maar tijdens de zonsverduistering op 20 maart loopt Europa twee uur lang toch een slordige 35.000 megawatt uit zonne-energie mis.

Ter vergelijking: een gemiddelde Amerikaanse steenkoolcentrale kan 600 megawatt produceren.

Energiesector bereidt zich al maanden voor op zonsverduistering

De vorige keer dat Europa te maken kreeg met zo'n omvangrijke zonsverduistering, in 1999, maakte zonne-energie nog een minder groot deel uit van de Europese energievoorziening. De zonsverduistering van 20 maart wordt daarom een generale repetitie voor het elektriciteitsnet.

De energiesector is zich al maanden op de zonsverduistering aan het voorbereiden. De Europese energiemaatschappijen hebben de risico's uit-en-te-na in kaart gebracht en ze slaan de handen ineen om de misgelopen stroom van zonnepanelen te vervangen door andere energiebronnen. Zo hopen ze stroomonderbrekingen te voorkomen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: