Zijn elders zonsverduisteringen te zien?

Hier op aarde zijn met enige regelmaat zonsverduisteringen te zien. Maar zie je die ook elders in het zonnestelsel?

Solar eclipse at Iapetus

Vanaf de maan zou je al indrukwekkende verduisteringen kunnen zien.

Als de aarde, die in doorsnee vier keer zo groot is als de maan, voor de zon langs trekt, breekt het zonlicht in de atmosfeer. Dat lijkt op een zonsondergang over de hele aarde, waarbij de zon een donkere schijf is, die omgeven wordt door een rode lichtband. En de maan zal een paar uur lang baden in rood licht.

Als je een zonsverduistering wilt zien, hoef je echter niet naar Mercurius en Venus, want die hebben geen manen en dus geen verduisteringen. En aan Mars zou je ook al niet veel hebben; al cirkelen er twee manen om deze planeet heen, ze zijn niet groot genoeg om de zon af te kunnen dekken.

Maan van Jupiter veroorzaakt zonsverduisteringen

Verderop in het zonnestelsel zorgen de vier grote manen van Jupiter wel vaak voor volledige zonsverduisteringen. Maar omdat Jupiter geen vast oppervlak heeft en zijn atmosfeer bewolkt is, kun je verduisteringen niet waarnemen.

Dat kan wel vanaf een van de vier manen, Europa, Ganymedes, Io en Callisto, want de andere manen zorgen vaak voor volledige verduisteringen. Het zal een spectaculair gezicht zijn; de vulkanen op Io barsten bijna continu uit. Als Io voor de zon staat, moeten die uitbarstingen te zien zijn als rode vlekken. Een keer per maanronde komt Jupiter ook voor de zon te staan en wordt het licht in de atmosfeer gebroken.

Saturnus slaat echter alles: de ringen zorgen voor de zonsverduistering, en het moet fantastisch zijn om te zien hoe het licht op de biljoenen ijsdeeltjes van de ringen valt.

Verduistering vanaf manen te zien

De vier grote buitenplaneten, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, zijn gasplaneten zonder vast oppervlak. Daarom zijn zonsverduisteringen daar alleen vanaf manen te zien. En manen hebben ze; vanaf één van de manen zijn er altijd andere aan de hemel te zien.

Sommige van die manen staan zo dicht op elkaar, dat ze voor zonsverduisteringen kunnen zorgen.