10 opschepweetjes over zonsverduisteringen

Als je graag wilt pronken met je grenzeloze astronomische kennis, vind je hier 10 weetjes over zonsverduisteringen, die je achteloos kunt laten vallen op feestjes en partijen.

Facts om solformørkelser - sol og måne

Weetjes over zonsverduistering

Wist je dat?

  1. De hemel ten westen van de zon wordt altijd als eerste donker voor een totale zonsverduistering.

  2. In 1715 tekende de astronoom Edmond Halley de eerste kaart van de zonsverduisteringen van de komende jaren.

  3. Een sterke gele golflengte in het licht van de binnenste atmosfeer van de zon bewees het bestaan van het element helium, dat naar de Griekse zonnegod Helios genoemd is.

  4. Zonnetelescopen, zogeheten coronagrafen, kunnen de corona van de zon waarnemen doordat ze voorzien zijn van een ronde schijf die net als de maan tijdens een zonsverduistering de zon afdekt.

  5. Een totale zonsverduistering is alleen te zien in de binnenste schaduw van de maan, waar de maan de zon geheel bedekt.

  6. Een gedeeltelijke zonsverduistering treedt op in de buitenste schaduw van de maan, waar een deel van de zon zichtbaar is.

  7. Ringvormige zonsverduisteringen treden op als de maan op z'n verst van de aarde staat en daardoor de zon niet in z'n geheel kan bedekken.

  8. Het zonlicht van de dunne, gouden ring tijdens een ringvormige zonsverduistering is zo krachtig dat het parelwitte licht van de atmosfeer van de zon niet te zien is.

  9. De twee volgende totale zonsverduisteringen treden op in 2017 en 2018 in de VS en Zuid-Amerika.

  10. De volgende totale zonsverduistering in Europa is pas in 2026.

In ons grote thema over zonsverduistering vind je nog veel meer interessante weetjes.

Niet alleen de zon kan donker worden. Lees hier meer over maansverduisteringen.