Video: Zo werkt een zonsverduistering

Wat gebeurt er eigenlijk precies tijdens een zonsverduistering? En hoe komt het dat een totale zonsverduistering zo zeldzaam is? Dit filmpje geeft de antwoorden.

Solformørkelse set fra SDO

De video hierboven laat zien hoe het samenspel tussen de baan van de aarde en die van de maan eens in de één à twee jaar ergens op aarde een totale zonsverduistering veroorzaakt.

Daarnaast wordt de vraag beantwoord hoe het komt dat de schaduw van de maan de zon zwart maakt.

In het filmpje vind je de antwoorden op deze vragen

Hoe ontstaat een totale zonsverduistering? Antwoord: de maan schuift precies tussen de aarde en de zon en blokkeert het zonlicht.

Waardoor treedt er niet elke keer dat de maan om de aarde draait een zonsverduistering op? Antwoord: elk jaar doet zich in principe 13 keer de kans op een zonsverduistering voor, maar de baan van de maan heeft een hellingshoek van 5 graden, waardoor hij niet elke keer dat hij tussen de aarde en de maan staat voor de zon langs schuift.

Hoe komt het dat de kans op een totale zonsverduistering zich maar twee keer per jaar voordoet? Antwoord: er zijn maar twee posities in de axiale variatie van de maan die hem precies tussen de aarde en de zon brengen.

Waardoor is de kans op een totale zonsverduistering zo klein? Antwoord: in de praktijk staat de maan slechts een keer in de één à twee jaar in een van deze posities.

Hoe beweegt de schaduw van de maan zich tijdens een totale zonsverduistering over het aardoppervlak? Antwoord: een totale zonsverduistering bestrijkt een gebied van 16.000 kilometer lang en 160 kilometer breed.

Klik boven aan de pagina op de video om hem te bekijken.

Bekijk ook een zonsverduistering vanuit de ruimte

In dit fragment zie je hoe een zonsverduistering er in werkelijkheid uitziet.

Deze gedeeltelijke zonsverduistering is gefilmd vanuit het SDO-laboratorium van NASA.