Zonsverduistering:
Zonsverduistering:

De B-57 moet de schaduw van de maan dwars over de VS volgen.

© Shutterstock

NASA wil met straalvliegtuig op zonsverduistering jagen

De ruimtevaartkolos stuurt twee oude verkenningsvliegtuigen op pad om meer te leren over de corona van de zon.

16 augustus 2017 door Michael Friislund

Miljoenen Amerikanen bereiden zich voor op de totale zonsverduistering van maandag 21 augustus. In de loop van 4 uur zal een 100 kilometer brede schaduw van de Amerikaanse westkust naar het oosten trekken.

NASA wil de hele rit op de voorste rij zitten en stuurt daarom twee straalvliegtuigen op pad, die dwars over de Verenigde Staten zullen vliegen als deze in de schaduw van de maan liggen.

Uitgediende bommenwerpers gaan achter de maan aan

De twee vliegtuigen die NASA hiervoor inzet, zijn van het type WB-57F, een voormalig verkenningsvliegtuig dat een verbeterde versie is van de tijdens de Vietnamoorlog veel gebruikte B-57.

In 1983 stelde het leger de laatste B-57’s buiten gebruik, en de enige nog actieve exemplaren zijn nu in het bezit van NASA. Het ruimteagentschap heeft de toestellen een upgrade gegeven met geavanceerde meetapparatuur, telescopen en beeldbewerkingssoftware.

Vliegtuigen bestuderen atmosfeer van de zon

Een zonsverduistering is een unieke mogelijkheid om de zon onder de loep te nemen. De vliegtuigen zullen zich vooral richten op de corona van de zon, het buitenste deel van de atmosfeer dat gewoonlijk schuilgaat in het felle licht van het zonoppervlak.

De corona is interessant omdat deze miljoenen graden heet is, in tegenstelling tot het oppervlak, waar het slechts 6000 °C is.

Bekijk de zonsverduistering rechtstreeks op Facebook

Als je maandag niet het geluk hebt dat je in de VS bent, kun je de zonsverduistering samen met Wetenschap in Beeld volgen. We zenden op onze Facebook-pagina namelijk een livestream uit vanuit de VS, vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: