NASA-vaartuig legt zonsverduistering in de ruimte vast

De SDO-satelliet van NASA heeft spectaculaire beelden gemaakt van een gedeeltelijke zonsverduistering in de ruimte. En jij kunt meekijken.

De SDO-satelliet is 4,5 meter hoog en weegt 3100 kilo.

© Shutterstock

Houd de activiteit van de zon 24 uur per dag en zeven dagen per week in de gaten.

Zo luidt de functieomschrijving van de NASA-satelliet Solar Dynamics Observatory, die sinds 2010 in een baan om de zon draait.

De satelliet maakt dus lange dagen, en af en toe vangt hij iets op waardoor de astronomen opspringen uit hun stoel.

Zo ook op donderdag 25 mei, toen de SDO een gedeeltelijke zonsverduistering in de ruimte vastlegde, doordat de maan voor de zon langs danste.

NASA geeft animatie vrij

De verduistering begon om 20.30 uur Nederlandse tijd en duurde bijna een uur. Op het hoogtepunt van de verduistering dekte de maan wel 89 procent van het gloeiendhete oppervlak van de zon af.

NASA heeft een korte animatie vrijgegeven die in vogelvlucht laat zien hoe de bijzondere astronomische voorstelling er vanuit de SDO-satelliet uitzag.

Bekijk hem hier:

© NASA’s Goddard Space Flight Center/SDO/Joy Ng, producer

Hoewel het oppervlak van de maan oneffen is en bedekt met kraters en dalen, ziet het er op de beelden op het eerste gezicht glad uit.

Maar schijn bedriegt.

‘Als je het beeld grondig bestudeert, zie je misschien de subtiele oneffenheden in de contouren,’ schrijft het Amerikaanse ruimteagentschap onder meer in een persbericht.

Opwarmertje voor de show van deze zomer

Met de unieke beelden van de SDO en NASA kun je vast warmlopen voor een nog veel grotere astronomische gebeurtenis op 21 augustus 2017, waardoor er nu al een run is op hotelkamers in het zuiden van de Verenigde Staten.

Door de totale zonsverduistering die dan dwars over de VS trekt, verandert de dag voor een paar kippenvelminuten in nacht.