Waarschuwing: pas op als je de zon fotografeert

Wees voorzichtig als je foto's maakt van de zonsverduistering, want de stralen van de zon kunnen je ogen en de sensor van je camera beschadigen. De oplossing is een zonnefilter. Zo maak je er zelf een.

Test af solfilter

Als je rechtstreeks de zon fotografeert, kan de sensor in je camera beschadigd raken. Er bestaan speciale grijsfilters voor op je camera, die het licht dempen. Maar je kunt ook eenvoudig zelf een filter maken. Gebruik daarvoor zonnefilterfolie, dat bij fotovakzaken verkrijgbaar is.

Maak je eigen zonnefilter

    1. Knip uit een stuk karton een strook die twee keer rond je lens past.
    1. Lijm de strook aan elkaar tot een ring die je strak om de lens kunt schuiven.
    1. Knip dan uit het karton twee cirkels die iets groter zijn dan de ring en maak er een gat in, zodat je er een stuk folie tussen kunt vastlijmen.
    1. Lijm de ring en de cirkels stevig op elkaar. Voilà, je hebt nu een effectieve zonnefilter.

Wees creatief met het motief

Als je de camera van je smartphone gebruikt, kun je gewoon een stuk folie op de lens plakken. Houd er rekening mee dat het moeilijk is om een goede foto van de zonsverduistering te maken met een telefoon. De meeste smartphones hebben een kleine lens met een wijde hoek, waarmee je geen scherpe close-ups van de zon kunt maken.

Als je toch graag foto's wilt maken met je telefoon, denk dan creatief. Misschien vind je andere onderwerpen dan de zon als alles er in het bijzondere licht van de eclips anders uitziet.