Kijk live mee: de zon verandert in een ring van vuur

Vanmiddag treedt de eerste van de twee zonsverduisteringen van dit jaar op. Wij zien er helaas niets van, maar hier kun je meekijken hoe de maan de zon laat verdwijnen tijdens een ringvormige zonsverduistering.

Een ringvormige zonsverduistering treedt op als de maan zo ver weg staat dat hij niet de hele zonneschijf bedekt.

© Shutterstock

Vanmiddag treedt een van de meest fascinerende hemelverschijnselen op: een zogeheten ringvormige zonsverduistering.

De zonsverduistering is zichtbaar in delen van Zuid-Amerika en Afrika, maar hier kun je meekijken met een live-uitzending. Die begint om 13.10 uur onze tijd en eindigt om 18.35 uur onze tijd.

De maximale verduistering treedt om 15.58 uur op.

Bekijk hier de beelden van de zonsverduistering!

Maan staat verder weg

Een ringvormige zonsverduistering ontstaat als de maan precies tussen de aarde en de zon door schuift, zoals tijdens een totale verduistering.

Het bijzondere aan een ringvormige zonsverduistering is echter dat de maan zo ver weg staat dat hij niet de hele zonneschijf afdekt en daardoor een ring van vuur achterlaat voor de waarnemer op aarde.

Dat komt doordat de banen van de aarde en de maan niet rond maar elliptisch zijn, en dat houdt in dat de maan niet altijd op dezelfde afstand van de aarde staat.

In de video hieronder zie je hoe de ringvormige zonsverduistering van 20 mei 2012 eruitzag vanaf Mount Shasta in Californië.

Video