Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Heelal - Zonsverduistering

Kijk veilig naar de zonsverduistering

Een eclipsbril is een must als je naar de zon wilt kijken tijdens een zonsverduistering. Als je geen beschermende bril opzet, kun je blijvende oogschade oplopen.

Bescherm je ogen met een eclipsbril

Als je zonder bescherming naar een zonsverduistering kijkt, kun je je ogen blijvend beschadigen. Een totale zonsverduistering duurt een paar minuten, en gedurende de tijd dat de maan het zonlicht geheel blokkeert, kun je het zeldzame verschijnsel in principe bekijken. Maar je moet wel uitkijken.

Wanneer er weer een dun streepje zon verschijnt, loop je het risico op ernstige oogschade als je je beschermende eclipsbril niet op tijd opzet.

Ook al is maar één procent van de zon zichtbaar, het licht is nog steeds 10.000 keer zo sterk als dat van een volle maan, en als je naar een bijna bedekte zon staart, kun je al binnen een paar seconden blijvende oogschade oplopen.

Zet een eclipsbril op tijdens een zonsverduistering

Ultraviolette straling van de zon kan verbrandingen op het hoornvlies veroorzaken en het netvlies beschadigen. Zichtbaar zonlicht kan de cellen van het netvlies die licht opvangen en op visuele indrukken reageren, kapot maken.

Infrarode straling van de zon kan de lichtgevoelige cellen van het netvlies 'doorbranden', waardoor er blinde vlekken ontstaan. Het risico op schade is het grootst voor kinderen en jongeren.

Je moet dan ook altijd een eclipsbril gebruiken tijdens een zonsverduistering.

De glazen van zo'n bril hebben een ingebouwd filter, die het grootste deel van het zonlicht blokkeren. Een goedgekeurde beschermende bril laat maar 0,003 procent van het zonlicht door.

Kun je met een zonnebril naar een zonsverduistering kijken?

Een gewone zonnebril beschermt de ogen NIET tijdens een zonsverduistering, want er dringt te veel zonlicht door de glazen.

Het is van groot belang dat je een goedgekeurde eclipsbril gebruikt.

Voorzie je verrekijker en camera van een beschermend filter

Ook als je een beschermende bril draagt, is het nog steeds gevaarlijk om door een verrekijker of camera naar een zonsverduistering te kijken. De lenzen werken op dezelfde manier als een vergrootglas: ze concentreren het zonlicht op één punt.

Gelukkig bieden veel bedrijven die verrekijkers en camera's maken speciale filters aan, die je tijdens een zonsverduistering op de lens kunt zetten.

Bouw je eigen telescoop

In plaats van met een eclipsbril naar een zonsverduistering te kijken, kun je ook je eigen telescoop bouwen met twee stukjes karton of een kartonnen doos. Op die manier kun je de zonsverduistering indirect beleven, zonder gevaar voor oogschade.

Lees meer weetjes in ons grote thema over zonsverduistering.

Niet alleen de zon kan donker worden. Lees hier meer over maansverduisteringen.

Lees ook:

Historiske solformørkelser
Zonsverduistering

Legendarische zonsverduisteringen - zonsverduisteringen van vroeger

9 minuten
Zonsverduisering met maan, aarde en zon
Zonsverduistering

Zo ontstaat een zonsverduistering

5 minuten
Solar eclipse at Iapetus
Zonsverduistering

Zijn elders zonsverduisteringen te zien?

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg