6 dingen die je niet wist over zonsverduisteringen

Een totale zonsverduistering komt gemiddeld elke 400 jaar voor. Hieronder vind je zes verrassende feiten over zonsverduisteringen.

Zonsverduistering

Deze gedeeltelijke zonsverduistering in Europa werd in 2015 vastgelegd door de satelliet Proba-2.

© ESA

1. Scheve baan maakt zonsverduisteringen zeldzaam

© Claus Lunau

De maan staat op 384.400 kilometer van de aarde – terwijl de zon 400 keer verder weg staat. Daarom kan de maan, ondanks dat het een kleine planeet is, de zon volledig bedekken. Maar de baan die de maan om de aarde maakt, is een beetje scheef. Anders zouden we elke maand een totale zonsverduistering hebben.

2. Nederland moet 118 jaar wachten

© Shutterstock

Elke 18 maanden is er ergens op aarde een totale zonsverduistering te zien. Gemiddeld duurt het ongeveer 400 jaar tussen twee totale zonsverduisteringen op een bepaalde locatie. De volgende totale zonsverduistering in Nederland vindt plaats in 2135.

3. Vliegtuig volgde zonsverduistering 74 minuten lang

© Shutterstock

Een zonsverduistering kan 7 minuten en 32 seconden duren – maar dat gebeurt niet vaak. In 1973 volgde het supersonische vliegtuig de Concorde een zonsverduistering met een snelheid van 2100 km/h. Zo konden de passagiers het fenomeen 74 minuten lang bewonderen.

4. Maanbergen creëren kralensnoer

© Stocktrek

Als de maan voor de zon schuift, blokkeren de hoogste bergen op de maan het licht. Het licht achter de bergen verdwijnt daardoor, terwijl het nog wel door de dalen blijft schijnen. Hierdoor zie je een soort krans van lichtbolletjes die ‘Bailey’s Beads’ (de Parels van Bailey) wordt genoemd. Tijdens een zonsverduistering kun je ook het diamantringeffect en de corona zien.

5. Corona is 1.000.000 °C

De corona is de hete atmosfeer rondom de zon. Tijdens een zonsverduistering wordt de corona – die een temperatuur van 1.000.000 °C heeft en 181 keer warmer is dan het zonoppervlak – zichtbaar vanaf de aarde.

6. Keizer liet astronomen executeren

© Wikimedia

Rond 2134 v. Chr. werd in China voor het eerst een zonsverduistering geregistreerd. Volgens een legende werden twee astronomen, Ho en Hi, terechtgesteld door keizer Zhong Kang omdat ze de zonsverduistering niet zagen aankomen.