Planets 9/2014

Hoe vaak staan alle planeten op een rij?

Soms zie je twee planeten vlak bij elkaar aan de hemel. Maar komt het ook voor dat alle acht planeten tegelijkertijd op een rijtje staan?

21 augustus 2014

De acht planeten van het zonnestelsel draaien om de zon met verschillende omlooptijden: van 88 dagen voor Mercurius tot 165 jaar voor Neptunus. Als je lang genoeg wacht zullen de planeten zich ooit weer in hetzelfde stuk hemel bevinden, gezien vanaf de zon. Maar ze zullen nooit geheel op één lijn komen, want ze draaien niet in hetzelfde vlak om de zon.

Vijf planeten op een rij

Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn met het blote oog te zien. Vanaf de aarde gezien stonden ze op 5 februari 1962 allemaal, plus de zon en maan, binnen een hoek van 16 graden bij een volledige zonsverduistering.

Als twee of meer planeten in één stuk van de hemel te zien zijn, spreken astronomen van een conjunctie. Dat is een paar keer per eeuw het geval met de vijf helderste planeten. De laatste keer was op 5 mei 2000, en de eerstvolgende keer is 8 september 2040.

Volgende keer is in 2854

Uranus en Neptunus zijn de twee buitenste planeten, die je alleen met een telescoop kunt zien. Die treffen elkaar slechts om de circa 172 jaar, en uiteraard gebeurt het nog veel minder vaak dat de overige planeten ook in hetzelfde stukje hemel te zien zijn. Daarom moeten we wachten tot het jaar 2854 voor alle acht planeten een enigszins nette rij vormen.

Lees meer over planeten in het zonnestelsel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: