Sunspot 09/2012

Magnetische stormen op weg naar de aarde

Het aantal zonnevlekken koerst af op een maximum. Dit betekent dat we de komende tijd krachtige en mogelijk vernietigende magnetische stormen kunnen verwachten.

De zonnevlekactiviteit schommelt in intervallen van 11 jaar, en nu stevenen we af op een maximum.

Als de zon dit patroon volgt, zal het aantal zonnevlekken rond 2013 een maximum van circa 100 per maand bereiken. Hierbij kunnen enorme hoeveelheden energie vrijkomen, die in de vorm van magnetische stormen naar de aarde geslingerd worden. Zo'n storm kan satellieten onklaar maken, kortsluiting veroorzaken in energiecentrales en het internet uit de lucht halen.

Stroom viel uit in Canada

Op 10 maart 1989 vond zo'n uitbarsting plaats. Rond 3.00 uur vond de stroom een gaatje in het elektriciteitsnet van Québec, en twee minuten later viel de stroom in de hele stad uit. Twaalf uur lang was het stil en donker in de stad.

De inwoners werden wakker in koude huizen, het vervoersnet lag plat en een aantal Canadezen bracht uren door in liften die het niet deden. Québec was getroffen door een krachtige, vernietigende magnetische storm - een verschijnsel dat in het kielzog komt van de zonnevlekken die we momenteel steeds meer in het zonneoppervlak zien verschijnen.

Hoe ontstaan magnetische stormen? En wat gebeurt er bij een explosie op de zon? Hier kun je het hele artikel downloaden. Dit is gratis, maar je moet geregistreerd zijn als gebruiker op onze website. Klik op download om in te loggen of een profiel aan te maken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: