Zomerzon

Onder de juiste weersomstandigheden hebben de laatste zonnestralen in juni even een groene gloed.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Heelal - Zon

Zon neemt afscheid met groene gloed

GUIDE: Smaragdgroene zonnestralen glinsteren op de zeespiegel voordat de zon achter de horizon verdwijnt. Dit zeldzame verschijnsel kun je zelf waarnemen op een zwoele avond in juni.

Met de juiste locatie en omstandigheden kun je de laatste zonnestralen van een junidag als een groene gloed zien. Dit komt omdat de atmosfeer van de aarde werkt als een optische lens die de kleuren van de zonnestralen breekt die schuin de atmosfeer in komen.

Het moet wel kalm en helder weer zijn en de lucht net boven zee moet in lagen van temperatuur en moleculaire dichtheid zijn verdeeld. De laag net boven de bodem moet warmer zijn dan die daarboven.

Lucht breekt de kleuren

Deze brekingslagen werken als een vergrootglas en versterken voor een paar seconden de laatste zichtbare bovenrand van de zon, waardoor de stralen worden gebroken in groene en rode golflengten. Tot 75 procent van de gloed treedt op die manier op, maar hij kan op meer manieren ontstaan – en ook blauw zijn.

Om het verschijnsel te ervaren moet je iets boven de brekingslaag staan, zoals op een duin of op een groot schip, maar niet hoger dan 10 meter daarboven.

Gids voor de groene zon

ZO GA JE TE WERK

  • Waar?

    Je kunt het beste aan de westkust op 5 à 10 meter boven zeeniveau staan met vrij uitzicht over zee en de laatste zonnestralen.

  • Wanneer?

    Het moet volkomen onbewolkt zijn in westelijke richting, zo ver als het oog reikt. Het zeewater moet warm zijn, waardoor er daarboven de brekingslagen ontstaan die nodig zijn voor dit verschijnsel.

    De groene gloed ontstaat pas bij de allerlaatste seconden zonlicht, net voordat de bovenrand van de zon verdwijnt. Het licht is heel helder en fel en heeft een smaragdgroene kleur, die meestal enkele seconden aanhoudt.

Lees ook:

Noorderlicht_Aurora
Aarde

Waarom is het noorderlicht meestal groenig?

5 minuten
Zon

Zonnevlammen in 2 minuten

3 minuten
Zon

Dit gebeurt er met de energie van het zonlicht

3 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!