Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Zomerzon

Vanavond: De zon heeft een groene gloed

Smaragdgroene zonnestralen glinsteren op de zeespiegel tot de zon achter de horizon zakt. Dit zeldzame lichtverschijnsel kan vanavond ontstaan en je kunt het zelf zien als je deze gids volgt.

Onder de juiste omstandigheden en op de juiste plek kun je de laatste zonnestralen van de dag als een groene gloed zien.

Dit komt omdat de atmosfeer van de aarde werkt als een lens die de kleuren van het zonlicht breekt dat schuin de atmosfeer in komt.

Het moet kalm en helder weer zijn en de lucht net boven zee moet in lagen van temperatuur en moleculaire dichtheid zijn verdeeld.

Lucht breekt de kleuren

Deze brekingslagen werken als een vergrootglas en versterken enkele seconden de laatste zichtbare bovenrand van de zon, waardoor de stralen uiteenvallen in groene en rode golflengten.

In 75 procent van de gevallen is dat de oorzaak, maar de gloed kan op meer manieren ontstaan – en ook blauw zijn.

Om het verschijnsel te ervaren moet je iets boven de brekingslaag staan, zoals op een duin of op een groot schip, maar niet hoger dan 10 meter daarboven.

Gids voor de groene zon

©

ZO GA JE TE WERK

Waar?

Je kunt het beste aan de westkust op 5 à 10 meter boven zeeniveau staan met vrij uitzicht over zee en de laatste zonnestralen.

Wanneer?

Het moet volkomen onbewolkt zijn in westelijke richting, zo ver als het oog reikt. Het zeewater moet warm zijn, waardoor er daarboven de brekingslagen ontstaan die nodig zijn voor dit verschijnsel.

De groene gloed ontstaat pas bij de allerlaatste seconden zonlicht, net voordat de bovenrand van de zon verdwijnt. Het licht is heel helder en fel en heeft een smaragdgroene kleur, die meestal enkele seconden aanhoudt.