Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solen truer missioner til Mars
Heelal - Zon

Zon bedreigt Marsmissie

NASA en het particuliere bedrijf Mars One willen mensen naar Mars brengen. Maar uit nieuwe berekeningen blijkt dat de zon wel eens roet in het eten zou kunnen gooien.

Wetenschappers van de University of New Hampshire waarschuwen in een artikel voor de bedreiging die de zon vormt voor toekomstige bemande ruimtereizen – bijvoorbeeld naar Mars.

Meerdere organisaties zijn van plan mensen naar Mars te brengen, waaronder NASA en het particuliere bedrijf Mars One.

Een reis naar Mars duurt een paar maanden, en in die tijd worden de astronauten niet beschermd door het magnetisch veld of de atmosfeer van de aarde. In de ruimte is de mens blootgesteld aan de zon, en dat zou wel eens tot meer problemen kunnen leiden dan gedacht.

Zonnewind beschermt astronauten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de activiteit van de zon op een ongebruikelijk laag niveau ligt en in de toekomst waarschijnlijk nog verder zal afnemen. Dit houdt in dat de zonnewinden zwakker worden. De afgelopen 100 jaar is de zonneactiviteit niet zo laag geweest als op dit moment.

Eerder voorkwamen hevige zonnewinden dat schadelijke kosmische straling het binnenste zonnestelsel kon bereiken. Maar als de zonnewind gaat liggen, worden planeten als Mars blootgesteld aan meer gevaarlijke straling.

Terwijl de aarde beschermd wordt door zijn atmosfeer en magnetisch veld, worden astronauten in de ruimte gebombardeerd met straling van de zon – zowel radioactieve als elektromagnetische straling.

Mensen op Mars staan bloot aan gevaarlijke zonnestraling

Een vlucht naar Mars duurt ruim een half jaar met de bestaande ruimteveren, en met het huidige stralingsniveau van de zon kunnen astronauten maar 8 tot 10 maanden in de ruimte blijven. Tijdens een retourtje Mars van ruim een jaar lopen ze dan ook een groot risico op stralingsziekte.

Terwijl NASA inzet op een retourvlucht naar Mars, biedt Mars One zijn astronauten slechts een enkeltje aan.

De Mars One-astronauten worden niet blootgesteld aan een dodelijke dosis straling tijdens de reis. Desondanks zullen ze, ook als ze maatregelen nemen om zich te beschermen, gedurende de rest van hun leven op Mars gevolgen ondervinden van de straling.

Lees ook:

Mens

Bevolkingscurve zet al over 40 jaar een dalende trend in

3 minuten
Geschiedenis

FUN FACT: Wist je eigenlijk dat ...

6 minuten
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insecten

Je kunt doodgaan aan een wespensteek

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg